ČSSD má vlastní průzkum. Dienstbier je před Zemanem

Martina Machová Martina Machová
29. 6. 2012 16:14
Průzkum si zaplatil Lidový dům, podle jeho analytika Dienstbierovi pomohla i značka ČSSD
Prezidentský kandidát ČSSD Jiří Dienstbier.
Prezidentský kandidát ČSSD Jiří Dienstbier. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociálnědemokratický kandidát na hradní post Jiří Dienstbier není takový outsider přímé prezidentské volby, jak ukazují zveřejňované průzkumy veřejného mínění, jež plní veřejný prostor.

Alespoň podle samotné sociální demokracie. Ta si totiž zadala počátkem června u agentury STEM vlastní průzkum a jejich kandidát vyskočil na třetí místo za Jana Fischera s 32 procenty a Jana Švejnara s 19 procenty.

O půl procenta pak přeskočil někdejšího lídra sociální demokracie Miloše Zemana. Dienstbier podle uvedeného průzkumu oslovuje 13 procent voličů, Zeman pak 12,5 procenta. Za nimi by se již s jednociferným výsledkem seřadili Karel Schwarzenberg, Přemysl Sobotka a Jana Bobošíková. Informoval o tom ve svém pátečním vydání deník Insider.

Běžně zveřejňované průzkumy preferencí přitom Dienstbierovi tak vysoké šance nedávají.

Červnová data uváděná agenturou Factum Invenio by sice poslala do druhého kola voleb oba nestraníky - Fischera a Švejnara -, na třetí místo ovšem řadí Miloše Zemana s 13,5 procenta a teprve s odstupem pěti procentních bodů uvádí Jiřího Dienstbiera.

Ani ne o procento za ním se drží Jana Bobošíková následovaná Karlem Schwarzenbergem a Zdeňkem Tůmou (ten svou kandidaturu ovšem nikdy neohlásil).

"Důležité je, jak navodíte dotazovanou situaci. Když tam dáte pelmel, který vám pak rozkládá hlasy na lidi, o kterých víte, že nekandidují, tak to nejsou seriózní výzkumy," vysvětluje si úspěch Dienstbiera hlavní analytik Lidového domu Oto Novotný.

Jako příklad uvádí jména někdejšího lídra TOP 09 v Praze Zdeňka Tůmy nebo podnikatele Tomia Okamury. „O nich se přeci ví, že kandidovat nebudou," argumentuje.

Petice za Zemana v rukou Miloše Zemana.
Petice za Zemana v rukou Miloše Zemana. | Foto: Vojtěch Marek

Pomáhá i značka ČSSD

Na seznamu, na němž socialisté nechali testovat oblibu svého kandidáta, ovšem naopak chybí jména, která svou účast v přímé volbě oznámila - například lidovecká kandidátka Zuzana Roithová. Podle Novotného vypadla proto, že v předchozích průzkumech byl její potenciál volitelnosti tak nízký, že ji ano do tohoto přehledu nedávali.

"Cílí na jiné spektrum voličů, tedy na ty od středu napravo," tvrdí Novotný s tím, že konečný výsledek její absence proto příliš neovlivní. 

Druhým významným faktorem, který posouvá sociálnědemokratického uchazeče více do popředí, je pak podle Novotného stranická příslušnost uváděná v dotazníku přímo za jménem jednotlivých kandidátů.

"To je pak jiná situace a lidé uvažují jinak. Rozhodují se pak komplexně s ohledem na jméno, ale i značku. Stranická příslušnost bude v prvním kole pořád sehrávat důležitou roli," míní Novotný.

Souboj na levici: Dienstbier vs. Zeman

Porovnávání Zemana a Dienstbiera je přitom v rámci sociální demokracie citlivé téma. Část socialistů totiž Dienstbiera jako svého kandidáta nerespektuje a je odhodlaná jít volit právě svého někdejšího předsedu.

Volba Zemana je ale ve vedení ČSSD tabu a porazit jej by bylo křídlem kolem předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, potažmo Jiřího Dienstbiera vnímáno nejméně jako satisfakce.

Do zvláštní situace se pak dostal deník Insider, když se snažil data, která ze své podstaty musela udělat části Lidového domu radost, ověřit. Funkcionáři ČSSD totiž tvrdili, že o průzkumu nevědí, a nezdál se jim ani jeho výsledek.

My máme průzkum? A Dienstbier má 13 procent?

"Jste si jistá? Nic jsme teď nikomu nezadávali," reagovali lidé, kteří mají běžně k těmto interním materiálům přístup. Pochybovali i nad tím, že by kandidát socialistů mohl získat podporu 13 procent voličů.

"Kdyby vypadl Švejnar, tak by nám to asi nějaké hlasy přihodilo, předpokládám na 15 procent," dodal další.

Podle Oty Novotného se již jedná o druhý či dokonce třetí průzkum, jak si Dienstbier jako prezidentský kandidát stojí. "Mým přímým nadřízeným je  Bohuslav Sobotka, jak s informacemi naloží, je pak jeho věc," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy