Fischer ještě nezačal s podpisy, Zeman má vystaráno

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor), Tereza Šídlová
26. 6. 2012 19:05
Fischerův tým na Facebooku hledá prostory, kam umístit podpisové archy
Jan Fischer ve svém volebním spotu.
Jan Fischer ve svém volebním spotu. | Foto: Repro Facebook

Praha - Zatímco Miloš Zeman už má potřebných padesát tisíc podpisů pro svou prezidentskou kandidaturu, dosavadní favorit průzkumů přímé volby hlavy státu Jan Fischer zatím ani jeden.

Jeho tým dnes na sociální síti Facebook teprve začal shánět místnosti, kam umístit petiční archy.

„Hledáme prostory, kde bychom mohli umístit petice na podporu kandidatury Jana Fischera. Pokud byste věděli o vhodných prostorech, nebo je mohli sami nabídnout, napište prosím," objevilo se v internetové výzvě na Fischerově facebookovém profilu.

Jan Novák z týmu současného viceprezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj poté Aktuálně.cz potvrdil, že Fischer se sbíráním podpisů ještě nezačal. Ten už před pár dny přitom požádal svého londýnského zaměstnavatele o neplacené volno na kampaň.

„Petiční akci průběžně připravujeme. Jan Fischer ji zahájí začátkem července. Dosud jsme podpisy nesbírali, čekali jsme na prováděcí zákon, až odejde ze sněmovny a v jaké podobě," uvedl Novák.

Na facebookovém profilu má Fischer zatím necelých 3300 fanoušků.

Boj o místo za Fischerem

Podle červnového průzkumu Factum Invenio by první kolo přímé volby prezidenta vyhrál s náskokem téměř deseti procent hlasů před druhým Janem Švejnarem.

Zmiňovaná agentura Fischerovi přisoudila 25, 3 procenta hlasů, Švejnarovi 15, 8 procenta.

Bývalý premiér Miloš Zeman a nynější čestný předseda Strany práv občanů - Zemanovců, který v úterý ohlásil, že splnil klíčovou podmínku pro podání své kandidatury, tedy že má potřebný počet podporovatelů, by podle průzkumu na druhé kolo volby nedosáhl.

Na Švejnara však ztrácí jen 2,4 procenta. Podle jiného průzkumu agentury Median ale Zeman Švejnara předstihl. A je potřeba připomenout, že ekonom Švejnar svou kandidaturu zatím oficiálně nepotvrdil.

Za touto trojicí se umísťují další kandidáti, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, podnikatel Tomio Okamura, místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier či bývalý šéf Senátu z ODS Přemysl Sobotka.

V průzkumech zatím nefiguruje nová postava premiéry přímého prezidentského klání, mezinárodní poradce Goldman Sachs pro střední a východní Evropu Vladimír Dlouhý, který byl v 90. letech ministrem průmyslu a obchodu. Ten svou kandidaturu ohlásil v úterý.

Jan Fischer je bývalým šéfem Českého statistického úřadu. Po pádu vlády Mirka Topolánka během českého předsednictví Evropské unii se stal premiérem úřednické vlády. Poté nastoupil do Londýna coby viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj.

 

Právě se děje

Další zprávy