ČSSD chce vyšetřovací komisi k armádním zakázkám

ČTK ČTK
25. 3. 2011 11:41
Vyšetřování by se mělo týkat především zakázek z posledních let
Transportéry Pandur
Transportéry Pandur | Foto: Jan Langer

Praha - ČSSD usiluje o zřízení vyšetřovací komise k armádním zakázkám. Sněmovní komise by měla prošetřit především nákupy vybavení a zařízení, které bylo pořízeno bez výběrových řízení.

Novinářům to řekl stínový ministr vnitra Jeroným Tejc. Uvedl, že vyšetřování by se mělo týkat především zakázek z posledních let.

"Naší snahou je dlouhodobě objasnit způsob, jakým se nakupovalo vybavení a zařízení pro ministerstvo obrany v posledních letech, a to především formou, jakou se to činilo, tedy bez výběrových řízení, aniž bylo zjišťováno, zda nelze díky konkurenci dosáhnout nižších cen," uvedl Tejc.

Doplnil, že jedna z kauz, kterou by se komise měla zabývat, je nákup obrněných vozů a transportérů.

Armádní zakázky bývají často zpochybňovány kvůli tomu, že jsou předražené či zmanipulované. Loni v létě například policie začala prošetřovat nákup transportérů Pandur kvůli podezření z korupce.

Policisté se zabývají i případem nákupu terénních automobilů Tatra, které nebyly dodány na základě výběrového řízení, ale na přímou zakázku. Důvodem prý bylo to, že je třeba podpořit český průmysl. Jde o zakázku za 2,6 miliardy korun.

Dalších zhruba tři čtvrtě miliardy korun armáda zaplatila za 19 obrněnců Dingo, přitom měla údajně možnost vybrat levnější a kvalitnější stroje.

 

Právě se děje

Další zprávy