ČSSD chce omezení milostí, návrh už má vláda

ČTK ČTK
13. 3. 2012 16:10
Podle strany by prezidentské milosti měl podepisovat i premiér nebo jiný člen vlády
Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) v jednom z prvních příspěvků řekl, že by to bylo proti našemu angažmá v Evropě a že chce vláda "zpupně" protlačit radar zítra Senátem ve starém složení.
Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) v jednom z prvních příspěvků řekl, že by to bylo proti našemu angažmá v Evropě a že chce vláda "zpupně" protlačit radar zítra Senátem ve starém složení. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Poslanci ČSSD předložili vládě ústavní novelu, podle které by měl prezidentské milosti podepisovat kromě hlavy státu i premiér nebo jiný člen vlády.

Po úterním jednání poslaneckého klubu ČSSD to novinářům řekl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Kontrasignaci u milostí prosazovali sociální demokraté už při jednání o novele ústavy o přímé volbě prezidenta, ale neúspěšně.

Návrh na omezení prezidentské pravomoci udělovat milosti je podle Zaorálka mimo jiné reakcí na podezření z korupce, která se v poslední době objevila u některých milostí prezidenta Václava Klause.

"Jsme v systému parlamentní demokracie a tady máme vrcholnou veřejnou funkci, která, jak se ukazuje, je mimo jakoukoliv kontrolu. Proto navrhujeme změnu, aby všechny typy milostí byly kontrasignovány premiérem či pověřeným členem vlády," řekl Zaorálek.

Sociální demokraté podle Zaorálka jednali se zástupci vládních stran už dříve a chtějí toto téma znovu vrátit do hry. K návrhu se podle něj vstřícně stavěli zástupci TOP 09.

Udělování milostí provází v poslední době značný rozruch, nejméně dvě udání na ně dokonce prověřuje policie. Hrad možnost korupce při udělování prezidentských milostí vylučuje.

Klaus minulý týden v televizi Nova uvedl, že pravomoc udělovat milosti by měla prezidentovi zůstat, je prý užitečným přídavkem k soudnímu systému. Špatná je podle Klause i myšlenka, že by milosti měl spolupodepisovat například předseda vlády, protože rozhodování o milostech je podle něj složitá, časově náročná agenda.

 

Právě se děje

Další zprávy