ČSSD chce vyzvat Klause k rezignaci. Kvůli milostem

Domácí Domácí
21. 2. 2012 16:18
Sociální demokraté kritizují prezidentovy milosti aktérům kontroverzních afér
Václav Klaus a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.
Václav Klaus a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokraté chtějí vyzvat prezidenta Václava Klause k rezignaci. Důvodem jsou pochybnosti o některých milostech, které udělil.

Aktuálně.cz to řekly zdroje z poslaneckého klubu ČSSD.

Místopředseda strany Lubomír Zaorálek následně vyzval prezidentskou kancelář, aby k milostem zveřejnila dostatek informací.

"Pokud ne, jsou nutné další kroky," uvedl.

"To, co se dělo v souvislosti s odstoupením prezidenta v Německu, není tak závažné jako to, co se děje u nás," dodal.

Nyní už bývalému německému spolkovému prezidentovi Christianu Wulffovi zlomily politický vaz výhody, jež ještě jako předseda vlády Dolního Saska přijímal od podnikatelů. Minulý týden proto na svou funkci rezignoval.

Moc možností nemáme, připouští Zaorálek

Zaorálek připustil, že ústava sociálním demokratům vůči prezidentovi mnoho nástrojů nedává.

"Bohužel, jsme jenom v té pozici, že můžeme vyzývat, můžeme apelovat a můžeme dávat najevo, co si myslíme o podobném způsobu chování prezidenta," podotkl.

Politici by se však do budoucna podle něj měli zabývat tím, jak tuto pravomoc prezidenta upravit.

Šéfka univerzity i Mrázkův blízký

Prezident čelil v posledních dnech kritice hlavně kvůli pardonu pro někdejší šéfku Metropolitní univerzity Praha Annu Benešovou a také podnikatele Tomáše Malinu.

Benešová podle verdiktu soudu způsobila škole šestimilionovou škodu, protože umožnila bezplatné studium desítkám lidí. Převážně šlo o státní úředníky. Kromě toho ředitelka předávala úplatky lidem, kteří mohli ovlivnit, jak bude prostor školy využíván. Šlo o částky v řádu desítek tisíc korun.
 
Benešová všechna obvinění popírala. Soud jí sice neuvěřil, zároveň ale řekl, že z těchto skutků ředitelka neměla osobní prospěch.

V souvislosti s milostí Klause se hovořilo o blízkých vztazích Benešové s prezidentovou manželkou Livií.

Tomáš Malina je blízký spolupracovník zavražděného kontroverzního podnikatele Františka Mrázka. Odsouzen byl za stamilionovou zpronevěru na pět let. Klaus jeho nástup do vězení odložil, a to kvůli zdravotním důvodům.

Deník Aktuálně.cz ale už minulý týden informoval, že zdravotní stav podnikatele Tomáše Maliny, blízkého přítele zavražděného mafiánského bosse Františka Mrázka, je natolik dobrý, že do vězení může nastoupit.

Prezidentovo rozhodnutí začala prověřovat i protikorupční policie.

 

Právě se děje

Další zprávy