Vedení ODS se postavilo za Vondru. TOP 09 a VV navzdory

Kateřina Eliášová
28. 3. 2011 18:05
Výkonná rada nepřijala žádné usnesení, Vondru drží premiér Nečas
Alexandr Vondra (ODS)
Alexandr Vondra (ODS) | Foto: Jan Langer

Praha - Výkonná rada ODS stojí za svým místopředsedou a ministrem obrany Alexandrem Vondrou.

Na svém jednání v pondělí probírala výzvu koaličních partnerů z TOP 09 a Věcí veřejných, aby rezignoval kvůli kauze ProMoPro.

Špičky ODS se shodly na tom, že nebudou tlačit na Vondru, aby odešel. Nadto má plnou podporu premiéra Petra Nečase.

"Žádná pobídka či výzva k rezignaci nezazněla," uvedl premiér a předseda ODS Petr Nečas.

"Výkonná rada odmítá jakékoli pokusy jiných politických subjektů zasahovat do vnitřních záležitostí ODS," dohodli se politici z ODS.

TOP 09 je zklamaná

Vondra rozlítil koaliční partnery poté, co se - podle nich nedostatečně - omlouval za své chování v kauze ProMoPro. Koaliční partneři výzvy k odchodu nicméně mírnili už dva dny poté, co apel na půdě sněmovny zazněl.

"Rozhodnutí ODS mě nesmírně zklamalo. Zejména proto, že to považuji za ohrožení pověsti této vlády. Nicméně jak už jsme avizovali, považujeme to za věc, ze kterou nese plnou odpovědnost ODS," reagoval teď na zprávu z výkonné rady předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík, který jako první Vondru k rezignaci vyzval.

V první reakci trval na odchodu Vondry, své vyjádření poté ale mírnil.

Lídr Věcí veřejných Vít Bárta je o něco smířlivější. V reakci pro Aktuálně.cz zdůraznil, že situaci je třeba řešit v klidu. Konkrétnější však nebyl.

Už v úterý by se měly znovu sejít špičky koalice na jednání tzv. K9. Tématem je stejně jako posledně zdravotnictví, ale není vyloučeno, že se politici znovu vrátí i k Vondrovu případu. Nadto se ještě v úterý dopoledne sejde poslanecký klub ODS.

Nečas po jednání výkonné rady zdůraznil, že je s prací Vondry spokojen. "Kauza ProMoPro je věcí z minulosti, která Alexandra Vondru teď dostihla. Pan ministr za ni jednoznačně i veřejně přijal politickou odpovědnost a já jsem přesvědčen, že se nedopustil ničeho protiprávního," uvedl Nečas.

Předložte reformy, chce Nečas

Nečas rovněž po jednání výkonné rady vyzval ministry kabinetu, aby "bez průtahů předložili v souladu s vládním prohlášením návrhy reformních zákonů".

Špičky ODS rovněž potvrdily odebrání licence místnímu sdružení ODS na Smíchově, které vede exstarosta Prahy 5 Milan Jančík. Konec Jančíkovy buňky navrhla pražská ODS.

O zrušení smíchovského místního sdružení, do nějž Jančík podle některých politiků ODS účelově nabral až dvě stovky takzvaných černých duší, požádalo nové vedení oblastní buňky ODS v Praze 5, v jehož čele teď stojí náměstek ministra financí Zdeněk Zajíček (ODS).

 

Právě se děje

Další zprávy