Vondru spasil strach z krachu vlády a utržený Kalousek

Kateřina Eliášová
28. 3. 2011 22:15
Napětí v koalici stoupá, TOP 09 je rozčarovaná, VV chce debatu na K9
Alexandr Vondra. Ministr, který má problém s kauzou ProMoPro a koaličními partnery...
Alexandr Vondra. Ministr, který má problém s kauzou ProMoPro a koaličními partnery... | Foto: Jan Langer

Praha - Ministr obrany a místopředseda ODS Alexandr Vondra (ODS) si stále nemůže být svým místem v kabinetu Petra Nečase (ODS) jistý.

Výkonná rada strany jej sice po svém pondělním jednání nevyzvala k rezignaci, jak to udělali koaliční partneři TOP 09 a Věci veřejné, slova podpory v usneseních výkonné rady však chyběla.

Nečas Vondru sice pochválil za dobrou práci v resortu obrany, přiznal však, že jeho ministra dohnala kauza z minulosti, která teď štěpí koalici.

I o tom se spolu na nedělním neformálním jednání bavili členové grémia ODS a našli se mezi nimi i tací, kteří tvrdí, že situace kolem Vondry je neudržitelná. V ODS panuje názor, že by měl Vondra vyvodit politickou odpovědnost v okamžiku, kdy v kauze ProMoPro padne obvinění.

Podraz pana Vondry

O co teď vedou koaliční strany spor, přestává být čitelné. Lavinu přestřelek spustila kauza ProMoPro, ve které Vondra figuruje coby někdejší ministr zodpovědný za české předsednictví.

Firma s tímto názvem zvučila veškeré akce, které Česká republika v rámci předsednictví pořádala. Vyšlo najevo, že zakázka byla bez výběrového řízení a předražená. Případ zkoumá policie.

... a Miroslav Kalousek. Ministr, který má problém s Alexandrem Vondrou
... a Miroslav Kalousek. Ministr, který má problém s Alexandrem Vondrou | Foto: Ludvík Hradilek

Pak se přidal ozbrojený zásah vojenské policie v budově zpravodajství v České televizi a konečně Vondrova sněmovní omluva za to, jak kauzu ProMoPro vysvětloval. Koaliční partneři tvrdí, že je Vondra podrazil, když se neomluvil, jak si ujednali na koaličním jednání.

"Trpím zásadní nedůvěrou v pana Vondru, udělal na sněmovní klub TOP 09 podraz," říká šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík. "Ta kauza nepoškozuje jen ODS, ale i celou vládu, a tím i TOP 09," dodal.

"Výkonná rada odmítá jakékoli pokusy jiných politických subjektů zasahovat do vnitřních záležitostí ODS," vyrazila ODS do protiútoku.

Tiché jednání vystřídá bouře

Zatímco ODS jednala podle členů výkonné rady klidně a věcně, na úterním koaličním jednání se očekává tvrdý střet.

Vondru podle důvěryhodných informací zachraňuje i fakt, že proti němu vyrazil ministr financí Miroslav Kalousek. Není tajemstvím, že mezi ním a Vondrou jsou spory už i v osobní rovině, a také se ví, že ODS a TOP 09 mezi sebou vedou tichou válku o pozici jedničky na české pravici.

"Člověk, který lhal o nahrávkách šéfredaktorů a mystifikoval veřejnost, nemá co druhé vyzývat k politické odpovědnosti," řekl Aktuálně.cz místopředseda Senátu a člen grémia ODS Přemysl Sobotka. "Kalousek to přehnal," myslí si šéf jihomoravské ODS Jiří Kadrnka.

Podle okamžitých reakcí koaličních partnerů je patrné, že rozhodnutí ODS nepustit teď Vondru vyvolá další ostrý koaliční spor. K9 se schází už v úterý vpodvečer. Ministr dopravy Vít Bárta už avizoval, že se vedle zdravotnictví bude chtít bavit i o Vondrovi. TOP 09 svůj postoj doladí na úterním jednání předsednictva.

"Jde jen o to, jak dlouho toto napětí vydrží. Ani jedna z koaličních stran totiž nechce způsobit krach kabinetu. Možná si jen budeme muset všichni znovu sednout ke stolu a spustit nějaký restart," zhodnotil to jeden ze členů grémia ODS.

 

Právě se děje

Další zprávy