ČSSD a ODS škrtají balík proti krizi. 13. důchod nebude

Petr Holub
12. 5. 2009 11:00
Šrotovné ještě žije, ale jinak je záchranný balík seškrtán na polovinu původních plánů
Šrotovné - tahák ČSSD - má ještě naději. Ilustrační foto.
Šrotovné - tahák ČSSD - má ještě naději. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Ve sněmovně v úterý dokončit druhé čtení a v pátek hlasovat o konečné podobě antikrizového balíčku.

Oproti padesáti miliardám korun, které ODS a ČSSD společně plánovaly na pomoc ekonomice v letech 2009-2011, se prosadí pouze polovina.

Letos to bude 35 miliard, napřesrok o pět miliard méně a v roce 2011 už jen minimální částky.

Tak zní plán, který domluvili poslanci velkých stran ve sněmovních výborech, když připustili, že státní rozpočet se propadá do historického deficitu. Proto chtějí utrácet co nejméně.

"Jde o prozatímní výsledek vzájemné dohody, možná i obchodu mezi ČSSD a ODS," postěžoval si na protikrizový balík sněmovny sociální expert KSČM Miroslav Opálka. Hlavními vyjednavači byli Oldřich Vojíř (ODS) a Milan Urban (ČSSD).

Slevy jen na děti

Strany prosazují celkem čtyři zákonné novely, které na jedné straně snižují daně a sociální pojistné, na druhé zvyšují sociální dávky.

Víc ustupují sociální demokraté, kteří už neprosazují vyšší daně pro bohaté, snížení dolní sazby DPH na šest procent, ani podnikové daně na úrovni roku 2008. Tyto změny dnes ve sněmovně hájí už jenom zmínění komunisté.

ČSSD omezila i své nároky na zvýšení sociálních dávek či daňových slev pro občany. O třináctém důchodu se už nemluví, první tři dny nemocenské se nebudou platit ve výši 60 procent všem, ale pouze pacientům v karanténě.

Jen minimálně se zvýší přídavky na děti: dnes na ně má nárok rodina s 2,4 násobkem životního minima, od července může o podporu požádat i rodina s 2,5 násobkem, přitom budou dávky o 50 korun vyšší.

Slevy na dani se od příštího roku nezvýší všem dospělým občanům o 3600 korun, ale pouze dětem o devět set korun.

Šrotovné i na ojetá auta

Největší sociální změnou jsou vyšší podpory pro nezaměstnané.

Zatímco dnes se občanům do padesáti let platí jen pět měsíců a jejich sazba klesá od 60 procent dosavadní mzdy až ke 45 procentům, od listopadu budou mít nezaměstnaní první dva měsíce nárok na 80 procent dosavadního platu, další čtyři měsíce 55 procent. Antikrizový balík fakticky zvýhodní předčasné odchody do důchodu.

Sociální demokraté udrželi i šrotovné, které je však nižší, než v okolních zemích a dosahuje jen 30 tisíc korun. Bude však vypláceno nejen na zbrusu nová auta, ale i na ojeté vozy do stáří 12 měsíců.

ODS se ještě pokusí prosadit, aby na šrotovné měl nárok pouze majitel přes patnáct let starého vozu, sociální demokraté trvají na deseti letech.

Odpisy pojistného jen do 2010

Strany se shodly na tom, že do června 2010 budou smět podnikatelé rychleji odepisovat svůj majetek. Proto se nebojí, že při odpisech státu letos vypadnou příjmy za 10 miliard a napřesrok o 5 miliard.

Nejvyšší položkou záchranného balíku zůstává návrh Topolánkovy vlády, aby podnikatelé dostali slevy na pojistném, které platí za své zaměstnance. Ročně tak stát odpustí celkem 17 až 19 miliard.

Při slevách na pojistném také učinila svůj hlavní ústupek ODS, když připustila, že firmy nebudou mít na slevu nárok až do prosince 2011, ale jen do konce příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy