Vzniká krizový zákon pro banky, píší jej lidé z ČNB

Petr Holub
9. 4. 2009 10:45
Státní intervenci na záchranu bank v potížích umožní novela bankovního zákona
Bájní ochránci nestačí, banky má do budoucna ochránit novela zákona. Ilustrační snímek pochází z budovy UniCredit Bank v Praze na Příkopech.
Bájní ochránci nestačí, banky má do budoucna ochránit novela zákona. Ilustrační snímek pochází z budovy UniCredit Bank v Praze na Příkopech. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Státní intervenci na záchranu bank v potížích umožní novela bankovního zákona, kterou sepisují experti ČNB a ministerstva financí.

Aktuálně.cz to potvrdili zástupci obou institucí.  "Chystáme zpřesnění legislativy, jež by zohlednilo naše i čerstvé mezinárodní zkušenosti s řešením problémových bank tak, aby v případě, že to někdy budeme potřebovat, byla naše legislativa srovnatelná s jinými zeměmi," řekl viceguvernér centrální banky Miroslav Singer. „Na zákoně pracují desítky právníků našeho ministerstva," doplnila náměstkyně ministra financí Klára Hájková.

Viceguvernér Singer neodpověděl na dotaz, jakým způsobem ČNB prosadí novelu do českého právního řádu. Náměstkyně Hájková předpokládá, že návrh projedná současná vláda na zasedání 20. dubna. Odhlasovat by ji pak mohla také ještě současná sněmovna. 

Do šuplíku nebo do sněmovny?

V zásadě existují dvě mezní možnosti. Zákon může ve zrychleném řízení schválit sněmovna, anebo může zůstat v šuplících centrálních bankéřů a použije se až ve chvíli, kdy bude potřeba.

Podle Singera přitom českým bankám nebezpečí nehrozí.

"Bankovní systém má k dispozici dost kapitálu a zůstává ziskový," oznámil v oficiální publikaci ČNB z konce března.

Bez zestátnění

Srovnat krok s jinými evropskými zeměmi znamená připravit normu, která umožní během několika dnů zvýšit základní kapitál banky v potížích. Pokud kapitál nenavýší majitel banky či jeho obchodní partner, může chybějící peníze dodat státní pokladna.

Nejtvrdší předpis v tomto směru používá Velká Británie, kde se navýšením kapitálu stát stává spoluvlastníkem banky. ČNB zřejmě doporučí mírnější formu, kdy stát získá určitý vliv na řízení problémového finančního ústavu.

Ve většině evropských zemí rovněž platí nebo se zavádí norma, podle níž může stát banku v potížích urychleně rozprodat. Tím se zaručí přežití jejích zdravých částí a může se tak zachovat důvěra klientů.

Hranice osmi procent

Nová pravidla se mohou využít ve chvíli, kdy základní kapitál banky významně poklesne pod hranici osmi procent všech aktiv.

Finanční instituce obvykle své vnitřní poměry nezveřejňují, koncem března však o jejich stavu informoval předvolební materiál ODS podepsaný Mirkem Topolánkem: "České banky mají dostatečný kapitál. V průměru se pohybuje okolo 10 procent všech aktiv," napsali straničtí experti.

Přiblížit předpisy českého bankovního dohledu evropským pravidlům už dříve požadovali autoři protikrizového plánu ČSSD. 

 

Právě se děje

Další zprávy