ČR je blíže Lisabonu, poslanci kývli na vázaný mandát

Eva Benešová
19. 3. 2009 13:18
Zákon míří do Senátu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Poslanecká sněmovna schválila změnu jednacího řádu, která zavádí takzvaný mandát. Přiblížila tak Českou republiku k ratifikaci Lisabonské smlouvy, reformnímu dokumentu Evropské unie.

Norma má ztížit převod vládních pravomocí na Brusel. Pokud ji schválí Senát a podepíše prezident, bude k převodu pravomocí vždy nezbytný i souhlas obou komor parlamentu.

"Bez tohoto souhlasu nesmí být pravomoci přeneseny. Je to pojistka, která má zabránit vládním rozhodnutím bez vědomí Parlamentu," uvedl poslanec Jan Hamáček (ČSSD).

Doplnil, že pokud by se v Bruselu rozhodovalo hlasováním, nikoliv shodou všech, tak by rovněž musel rozhodnutí posvětit parlament.

Novela také upravuje pravidla pro případ, že by se český parlament rozhodl podávat žalobu k Evropskému soudnímu dvoru.

Zákon byl jednou z klíčových podmínek poslanců ODS. Tvrdili, že pokud se nejdříve neschválí změna jednacího řádu, nepodpoří Lisabonskou smlouvu. Nakonec ale ustoupili.

Bém brojí proti Lisabonu. Kvůli radaru

Zda to ovšem bude stačit k tomu, aby smlouvu schválili i senátoři, není zatím jisté. Senátní klub ODS totiž trvá na tom, že nejdřív musí být schváleny obě radarové smlouvy, a teprve pak budou hlasovat o Lisabonu.

A právě souhlas s umístěním radaru vzala v úterý vláda zpět, tudíž o něm sněmovna nemůže jednat. "Myslím, že to situaci velmi zkomplikovalo. Vázaný mandát jistě k ratifikaci pomůže, ale zda to bude dostačující, tím si nejsem jist," prohlásil poslanec Marek Benda (ODS).

Poslanci rozhodli o vázaném mandátu ve stejný den, kdy ratifikaci smlouvy zpochybnil Pavel Bém, primátor Prahy a jeden z předních občanských demokratů.

Ten zákonodárce nejsilnější parlamentní strany nabádá, aby si schválení Lisabonu rozmysleli. Vláda totiž stáhla z programu sněmovny smlouvy o protiraketové smlouvě v Brdech.

 

Právě se děje

Další zprávy