Vláda souhlasila, převod pravomocí na Brusel se ztíží

Eva Benešová
2. 3. 2009 13:21
O převádění kompetencí na Evropskou unii má kromě vlády rozhodovat i parlament
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky.
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Kabinet Mirka Topolánka na svém pondělním zasedání schválil změnu jednacího řádu, která zavádí takzvaný vázaný mandát.

Převádění vládních pravomocí na Brusel by v budoucnu mělo být složitější, než navrhuje Lisabonská smlouva. S převodem pravomocí na EU by tak kromě kabinetu musely souhlasit i obě komory parlamentu.

Podle autorů má jít pouze o "pojistku" pro případ, že by kterákoliv vláda chtěla přenášet národní rozhodnutí na Evropskou unii.

Normy vymezují okruh "zásadních rozhodnutí", s nimiž by nemohla vláda či prezident souhlasit bez předchozího schválení v obou komorách parlamentu. Jde především o případy, kdy se v EU rozhoduje kvalifikovanou většinou namísto jednomyslnosti, a kdy by členské státy neměly právo veta.

Senátoři ODS: Bez mandátu nebude Lisabon

Vázaný mandát byl hlavní podmínkou ODS pro podporu Lisabonské smlouvy, klíčového dokumentu, který má reformovat současnou Evropskou unii. Poslanci nejsilnější vládní strany nejprve tvrdili, že nepodpoří Lisabon, dokud nebude schválena změna jednacího řádu. Nakonec ovšem pro novou euroústavu zvedli ruku i bez toho.

Na změně jednacího řádu ještě před Lisabonem tak trvají zatím pouze senátoři za ODS. "Pokud by zastánci Lisabonu svolali v Senátu mimořádné jednání, jsou senátoři ODS připraveni hlasovat proti ratifikaci," uvedl dříve senátor Jaroslav Kubera (ODS).

Kromě toho se senátoři ODS usnesli, že o Lisabonské smlouvě nerozhodnou do té doby, dokud nebudou schváleny obě smlouvy o radaru.

 

Právě se děje

Další zprávy