Co zajímavého čekat v české politice v roce 2019: eurovolby, nové lídry i Čapí hnízdo

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
2. 1. 2019 5:30
Premiér Andrej Babiš sice končil rok 2018 s úsměvy na Staroměstském náměstí, kde podával rybí polévku a lidé mu do nového roku přáli, aby se držel, ovšem kdoví, jaký pro něj i Českou republiku letošní rok bude. Vždyť je to jen několik týdnů, co zrovna na Staroměstském náměstí žádaly desítky tisíc lidí Babišovu demisi. Co nás tedy v politice čeká v následujícím roce, kdy oslavíme už třicet let od revoluce? Redakce Aktuálně.cz shrnula nadcházející události do deseti bodů.
V příštím týdnu uplyne 37 let od upálení a smrti Jana Palacha. Jeho rodná obec Všetaty si Palachovu památku připomněla v sobotu.
V příštím týdnu uplyne 37 let od upálení a smrti Jana Palacha. Jeho rodná obec Všetaty si Palachovu památku připomněla v sobotu. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

2. Akce k výročí 50 let od upálení Palacha

Už v lednu si národ připomene jedno velmi důležité výročí, a to výročí upálení studenta Jana Palacha, který se takto rozhodl reagovat na letargii, s kterou československá veřejnost přijala okupaci země "spřátelenými" vojsky a "dočasný" pobyt sovětské armády na našem území. Letos jde už o 50. výročí tohoto hrdinského činu. 

Mnozí lidé si ho nepochybně připomenou akcemi, které jsou k tomuto výročí naplánované. Zájem o tyto akce a jejich průběh napoví, jaká atmosféra nyní mezi lidmi panuje uprostřed čtyřletého volebního období.

 

Právě se děje

Další zprávy