Co zajímavého čekat v české politice v roce 2019: eurovolby, nové lídry i Čapí hnízdo

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
2. 1. 2019 5:30
Premiér Andrej Babiš sice končil rok 2018 s úsměvy na Staroměstském náměstí, kde podával rybí polévku a lidé mu do nového roku přáli, aby se držel, ovšem kdoví, jaký pro něj i Českou republiku letošní rok bude. Vždyť je to jen několik týdnů, co zrovna na Staroměstském náměstí žádaly desítky tisíc lidí Babišovu demisi. Co nás tedy v politice čeká v následujícím roce, kdy oslavíme už třicet let od revoluce? Redakce Aktuálně.cz shrnula nadcházející události do deseti bodů.
Sjezd hnutí ANO
Sjezd hnutí ANO | Foto: Jakub Plíhal

3. Hnutí ANO si ověří, zda stále všichni stojí za Babišem

Hnutí ANO bude první z parlamentních stran, které budou mít letos svůj sjezd. Konkrétně jde o celostátní volební sněm, který je naplánovaný na 16. února V Praze. Na rozdíl od jiných stran je naprosto nepochybné, že předsedou zůstane Andrej Babiš, s kterým celé hnutí stojí a padá.

Sněm ale může naznačit, jestli v ANO existuje vůbec někdo, kdo je schopný říci "šéfovi" kritické připomínky, případně, jestli všichni souhlasí s tím, jakým směrem Babiš hnutí směřuje. Případným kritikům může předložit minimálně jeden pádný argument, že hnutí vede správným směrem - průzkumy z poslední doby ukazují, že voliči zůstávají straně věrní, ba dokonce jí podle některých průzkumů přibývají.

 

Právě se děje

Další zprávy