Církevní restituce může změnit i hrozba finanční krize

Martina Macková, Kateřina Eliášová, a
13. 10. 2008 19:26
Rebel Tlustý má návrh, jak ušetřit desítky miliard
Kardinál Miroslav Vlk přináší ostatky svatého Václava na náměstí ve Staré Boleslavi.
Kardinál Miroslav Vlk přináší ostatky svatého Václava na náměstí ve Staré Boleslavi. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ohrozí ekonomická krize plánované církevní restituce? Zdá se, že ano. Politici začínají zvažovat, zda odluku státní pokladna unese.

Exministr financí a rebelující poslanec ODS Vlastimil Tlustý navíc v nejbližší době představí teze zákona o církevních restitucích. Reaguje prý i na blížící se krizi. Ušetří prý až třičtvrtě původně spočítané částky.

Podle vládního návrhu má stát církvím vyplatit kromě navrácení části majetku 83 miliard korun jako kompenzaci. Stát by v dnes navrženém systému platil 60 let s úrokem. Celkem by tak vyrovnání stálo státní pokladnu 270 miliard korun.

Potvrzují se mé teze

Tlustý navrhne, aby se církvím vyplácely peníze až poté, co se jim stát pokusí vrátit veškerý majetek, který je možné dát zpět nebo nahradit jiným pozemkem či stavbou.

Zbývající majetek by stát církvím zaplatil v průběhu tří až pěti let. Odluku ostatních církví, kterých se netýká vrácení majetku, od státu navrhuje poslanec jednorázovým vyplacením. "A to v podstatě okamžitě. Jakmile církve a řády dostanou peníze či majetek, přestává stát platit renty a odluka je v tuto chvíli dokončena," popsal Aktuálně.cz.

"Jiné řešení nepřichází v úvahu. Krize, která nás zasáhne, činí toto řešení racionálnější a smysluplnější," míní Tlustý. Odhaduje, že jeho návrh by znamenal vyplatit církvím z původně vypočítané částky maximálně čtvrtinu či pětinu.

"České republiky se krize dotkne, byť jinak než se stalo ve světě. To, co dělá vláda a Česká národní banka, mi připomíná pražského primátora ve chvíli, když se blížila stoletá voda na Prahu. Dnes jede velká voda do Česka a je zbytečné to popírat," dodal.

Spojovat krizi a církve je záminka

"Církevní restituce jsou jeden z vlivů, ne jediný, se který musíme při debatách o krizi počítat a o kterém budeme uvažovat," připustil další z poslanců ODS Pavel Hrnčíř, člen rozpočtového výboru sněmovny.

Vlastimil Tlustý v záři reflektorů.
Vlastimil Tlustý v záři reflektorů. | Foto: Ludvík Hradilek

"Spojovat církevní restituce a krizi je umělé. A pokud se v této souvislosti mluví o případném odložení restitucí, je to záminka," míní naopak Marek Benda (ODS).

"Dnes nevíme, jak se nás krize dotkne a restituce nezatíží státní pokladnu nijak jednorázově. To už bychom se taky mohli bavit o tom, zda se budou stavět dálnice," řekl deníku Aktuálně.cz.

Ministr: Pusťte restituce dál

"Víme o tom, že někteří poslanci za ODS mají teď problém podpořit církevní restituce, a to vzhledem k finanční krizi," přiznal Aktuálně.cz tajemník ministra kultury Jan Růžička.

Podle něj se ministerstvo nebrání případným korekcím zákona v rámci pozměňovacích návrhů ve sněmovních výborech a chce o tom s poslanci i s církvemi diskutovat. "Je nám jasné, že škrty mohou zasáhnout i ministerstvo kultury a tím ohrozit i církevní restituce. Apelujeme na poslance, aby pustili zákon do druhého čtení," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy