Chci zpět do vlády, řekl Čunek. A lidovci mu požehnali

Petr Holub, Sabina Slonková, Martina Macková
4. 12. 2007 21:22
Topolánek: Když budou chtít, neodmítnu
Čunek se chce vrátit a lidovci řekli "ano"
Čunek se chce vrátit a lidovci řekli "ano" | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Jiří Čunek má dveře do vládního kabinetu znovu otevřené: vedení lidovců a po něm i celostátní výbor strany v úterý večer přijaly usnesení, kterým svého šéfa posílá zpět do Strakovy akademie. 

Já jsem čistý i morálně, žádný problém jsem neměl. Ty skandály jsem si nevymyslel a všechno jsem vysvětlil. Žádného kostlivce ve skříni nemám a ani jsem neměl. Policejní šetření to dokazují," zopakoval večer Čunek.

Definitivně rozhodne premiér Mirek Topolánek, který ani podle posledních výroků není proti. Zdrženlivě se ale k velkému návratu vicepremiéra staví zelení a také například místopředseda ODS Ivan Langer. "A nejsem v ODS sám," řekl.

"Vnímáme to jako velikánský problém pro vládu," řekl předseda zelených Martin Bursík. O případném návratu Čunka do vlády chce Bursík hovořit s premiérem Mirkem Topolánkem (ODS) i Čunkem. "Pokládám to za velmi nešťastné, tento krok by mohl vážně poškodit renomé této vlády," uvedl Bursík.

Lidovci však mají jasno. "Na základě pravomocného ukončení případu, který byl důvodem k odstoupení Jiřího Čunka z vládních funkcí, doporučuje předsednictvo Celostátnímu výboru na základě platné koaliční smlouvy opět nominovat Jiřího Čunka do funkce místopředsedy vlády a ministra pro místní rozvoj," citoval usnesení mluvčí lidovců Martin Horálek.

Verdikt stvrdil po osmé hodině večer i celostátní výbor. "Celostátní výbor KDU-ČSL v souladu s platnou koaliční smlouvou opět nominuje Jiřího Čunka do funkce místopředsedy vlády a ministra pro místní rozvoj," zní usnesení.

Podpořilo ho 15 z 23 členů.

Volební sjezd, další komplikace

Jiří Čunek byl s rozhodnutím svých spolustraníků očividně potěšen. "Myslím, že všechna obvinění byla vyvrácená. Kdyby každý vysvětlil takto svůj majetek, bylo by to dobře," řekl Čunek.

Jiří Čunek (vpravo) by zase chtěl být ministrem. Dnes o tom jednali v parlamentu lidovci na výkonném výboru - na snímku místopředsedové Roman Línek (úplně vlevo) a David Macek (uprostřed).
Jiří Čunek (vpravo) by zase chtěl být ministrem. Dnes o tom jednali v parlamentu lidovci na výkonném výboru - na snímku místopředsedové Roman Línek (úplně vlevo) a David Macek (uprostřed). | Foto: Ondřej Besperát

Lidovci současně diskutují o tom, že v březnu nebo v dubnu proběhne volební sjezd. To může v praxi znamenat, že Čunek neobhájí místo předsedy strany a bude nahrazen jiným politikem, který stranu povede do podzimních krajských a senátních voleb. "Sám jsem to před měsícem navrhl. Diskusi jsme ještě neuzavřeli," řekl po jednání Čunek.

Kdyby došlo k rošádě ve vedení strany a premiér Mirek Topolánek mezitím vrátil Čunka do vládních funkcí, za čtyři měsíce by se s ním mohl zase loučit.

Bude Topolánek riskovat?

A bude jen na premiérovi, jestli takové riziko bude ochoten podstoupit.

Mirek Topolánek na to zatím neodpověděl. Jeho poslední výrok z dnešního odpoledne nicméně naznačuje, že mu Čunkův návrat není proti mysli.

"Pokud o to KDU-ČSL požádá a Jiří Čunek to sám bude chtít, takový požadavek se těžko odmítá," uvedl Topolánek ve sněmovně. Místopředseda ODS a ministr vnitra Ivan Langer ale jasně naznačil, že mu návrat kolegy není po chuti.

"Je lepší sledovat vládu s Jiřím Čunkem a nebýt v ní," uvedl. Stejně to hodnotí zelení. "Budeme se tím zabývat, až požadavek od partnerů dostaneme," odmítal vyjádření předseda Martin Bursík. Nový ministr školství Ondřej Liška ale řekl jasně, že lidovecký předseda ve vládě znamená komplikace.

"Už dříve jeho působení znamenalo snížení důvěryhodnosti koalice," připomněl.

"Můj návrat image vlády nepoškodí. Škodila moje kauza a ta teď není," řekl na to Čunek, který neočekává problémy v koalici. "Je to věc diskuse."

A připomněl, že lidovci nezpochybňovali nominaci Ondřeje Lišky jako nového ministra školství. "Nové jméno, které není v koaliční smlouvě, s námi měli partneři projednat, neudělali to. Bereme to jako administrativní zádrhel. Je věcí každé strany, koho nominuje," dodal.

Jak by jej případně vysvětlil koaličním zeleným, kteří s ním nesouhlasí, neřekl. "Vysvětlovat jim nic nebudu, když se zeptají, odpovím," dodal.

Nejasnosti v majetku už lidovci nevidí

Jiří Čunek rezignoval poté, co nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká obnovila vyšetřování kauzy, v níž byl šéf lidovců stíhaný pro podezření z korupce. Tři neděle po tomto kroku Čunka definitivně omilostnil státní zástupce Arif Salichov, který už podruhé jeho stíhání zastavil.

Čunkovi se do značné míry podařilo přesvědčit i stranické oponenty, kteří mu vyčítali nejasnosti v majetkových poměrech před vstupem do vrcholové politiky. Jiří Čunek například několik měsíců - a i policii - odmítal říct, jak se na jeho účtech koncem devadesátých let vzaly více než tři milióny korun.

Teprve pod tlakem okolností, když bojoval o přežití v politice, Čunek přišel s verzí, že šlo o rodinné úspory připravované na společné podnikání. Tuto verzi potvrdil i jeho bratranec-podnikatel a lidovci se s tím plně spokojili.

 

Právě se děje

Další zprávy