Premiér uvažuje, že vezme Čunka zpět do vlády

Sabina Slonková, Martina Macková
21. 11. 2007 11:12
Rozhodnutí musí padnout u lidovců
Budou zase sedět spolu na vládě?
Budou zase sedět spolu na vládě? | Foto: Ondřej Besperát

Praha - To, co se ještě před pár dny zdálo jako nemožné, po dnešku začíná vypadat reálně: Premiér Mirek Topolánek podle zjištění Aktuálně.cz velmi vážně uvažuje o návratu Jiřího Čunka zpět do vládního kabinetu.

Klíčový ale bude postoj Čunkových stranických kolegů. Premiér navíc chce jasné stanovisko úřadů, zda Jiří Čunek neporušil žádný zákon při pobírání sociálních dávek.

Verdikt padne brzy

Jiří Čunek rezignoval na vládní posty 1. listopadu, kdy nejvyšší žalobkyně Renata Vesecká znovu otevřela jeho údajnou korupční kauzu. Státní zástupce Arif Salichov ale nyní už podruhé Čunka obvinění zprostil: skutek se podle něj nikdy nestal.

"Premiér o jeho návratu skutečně uvažuje, pokud to budou chtít lidovci," uvedl jeden z blízkých spolupracovníků Mirka Topolánka.

Sám premiér se k této možnosti celý den nevyjadřoval. Na zaslanou sms zprávu nereagoval, až pozdě večer vzkázal skrze svou mluvčí Janu Bartošovou: "Nebudu to vůbec komentovat".

Jiří Čunek dnes odmítl výslovně potvrdit, že o vstup do vlády bude znovu usilovat. Připustil nicméně, že o tom bude s kolegy jednat: "Uvědomuji si, že nyní je to záležitost KDU-ČSL. Brzy se rozhodne."

To, že verdikt o další politické kariéře Jiřího Čunka by měl padnout v nejbližší době, potvrdil i již citovaný spolupracovník premiéra. "Kromě lidovců ale premiér ještě vyčká na stanovisko policie, zda Čunek neporušil zákon, když jeho rodina pobíral sociální dávky," dodal.

A lidovci? Vyčkávají

Nakolik výrazně budou lidovci návrat svého šéfa prosazovat, to zatím není jasné.

Hlasy volající po jeho odchodu ze všech funkcí už ve straně utichly, Čunkovi se podařilo na celostátní konferenci přesvědčit i největší oponenty, že s jeho rodinnými financemi je všechno v pořádku.

A nyní vesměs říkají, že čekají, s čím přijde.

"Teď je to na rozhodnutí Jiřího Čunka. Jako předseda strany musí zvážit a vyhodnotit, nakolik je tato možnost akceptovatelná pro pana premiéra, koaliční partnery a prezidenta. Pak požádá stranu o návrat do vlády," uvedl například poslanec Jan Kasal.

Osobní postoj ventilovat nechtěl: "Co si myslím já? Já si teď nemyslím nic."

Cyril Svoboda, předseda Legislativní rady vlády a ten, který je nyní pověřen vést bývalé Čunkovo ministerstvo, míní, že záleží jen na Čunkovi. "To, že bylo stíhání zastaveno, je dobře. Teď záleží na něm. Já budu respektovat rozhodnutí strany," řekl Svoboda.

Předsedkyně poslaneckého klubu lidovců Michaela Šojdrová míní, že je nutné nejprve zjistit, zda je to definitivní řešení.

"Nerada bych, abychom se dostali do podobné situace jako před nedávnem, kdy jsme jásali, že je stíhání zastaveno a ono pak bylo obnoveno. Jsem pro stabilní řešení, potřebujeme stabilního ministra, kterému nehrozí další kauzy," řekla Aktuálně.cz Šojdrová, která dodala, že se bude chtít seznámit s názorem nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké.

Popularitě to neprospěje

Případný návrat Čunka do vlády by ovšem neprospěl její popularitě. Ředitel výzkumné společnosti Factum Invenio Jan Herzmann předpokládá, že by znovu ztratila u veřejnosti body.

"Když v roce 2005 složil funkci předseda rozpočtového výboru sněmovny Kalousek, veřejnost reagovala pozitivně. U Čunka by po návratu do funkce zůstala pachuť z toho, že svou říjnovou rezignaci nemyslel vážně a že si místo ministra pojistil, když nenechal jmenovat svého nástupce," upozorňuje Herzmann.

Jeho společnost vydala právě v úterý průzkum, který varuje politiky před přehlížením názoru veřejnosti. Z průzkumu vychází, že 88 procent lidí politikům nevěří. "Je to výrazný fenomén. Replikuje se tím stav z předlistopadové doby, kdy byla společnost rozdělena na 'my' a  'oni'," vysvětluje ředitel.

Z výzkumu vyplývá, že nedůvěra k politikům se od počátku roku nesnížila. Dnes si navíc 59 procent občanů si myslí, že by politik měl při podezření z nečestného či protizákonného jednání odstoupit z funkcí. Je to o devět procent víc, než v únoru. 

 

Právě se děje

Další zprávy