Návrat Čunka do vlády je možný, řekl Topolánek

jau, job
27. 11. 2007 16:20
Čunek si vzal týden na rozmyšlenou
Jiří Čunek
Jiří Čunek | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Návrat předsedy lidovců Jiřího Čunka do vládních funkcí může být příští týden realitou.

Vedení KDU-ČSL se v úterý ráno spěšně sešlo v Praze, aby možné znovunastolení vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj projednalo.

Výsledek? Vedení neříká ne. Sám Jiří Čunek má říct konečné slovo 4. prosince na předsednictvu, stejný den jeho rozhodnutí posvětí celostátní výbor.

"Návrat je možný," míní předsedkyně poslaneckého lidoveckého klubu Michaela Šojdrová.

"Předseda Čunek by si ale měl zvážit, zda jsou všechny kauzy vyřešeny a že už tu skutečně není žádný kostlivec ve skříni - pokud si ho ovšem někdo nevymyslí, čemuž nezabráníme. Měl by mít možnost se opravdu stoprocentně věnovat práci ministra."

Vedení lidové strany nad to Čunka požádalo, že by bylo vhodné, aby svůj možný návrat do vlády konzultoval s koaličními partnery.

Premiér Mirek Topolánek v Poslanecké sněmovně Čunkův návrat připustil, zároveň však upozornil, že je to těžká věc s ohledem na názor veřejnosti. Rozhodnout se chce příští týden.

Sám Čunek se ke svému znovupůsobení ve vládě stále nechce konkrétněji vyjádřit. Na dotaz, zda se bude pokoušet o návrat do vlády, řekl: "Předseda koaliční strany se nemusí o nic pokoušet. Ta situace je jiná. A jestli se tam vrátím? To se právě rozhodne příští týden."

Kauza údajné korupce z dob Čunkova starostování ve Vsetíně byla definitivně uzavřena minulý týden v jeho prospěch. Stalo se tak jen pár týdnů poté, co šéf lidovců kvůli policejnímu vyšetřování z vlády odstoupil.

Prezident? Až vyslechneme oba kandidáty

Lidovci kromě Čunka řešili také to, koho strana podpoří v prezidentské volbě.

Oba kandidáty - Václava Klause a Jana Švejnara - chtějí v nejbližší době pozvat na rozhovory. Informace o pozvání pro Václava Klause přichází těsně po Kongresu ODS, který uložil Mirkovi Topolánkovi jednat s menšími koaličními stranami o podpoře kandidáta ODS Václava Klause.

Předseda zelených Martin Bursík podporu pro Klause odmítl hned v neděli, když prohlásil: "S námi nehnete".

 

Právě se děje

Další zprávy