Česko posiluje ochranu lidí na ambasádě, hlídá je URNA

Tereza Šídlová
3. 5. 2011 8:00
Po dopadení Usámy bin Ládina uzavírá ambsáda vízový úsek v Pákistánu
První za seznamu FBI.
První za seznamu FBI. | Foto: Reuters

Praha - Po dopadení nejhledanějšího teroristy světa Usámy bin Ládina ministerstvo zahraničí dočasně uzavře na své pákistánské ambasádě vízový úsek.

Mise v Pákistánu patří v diplomacii k nejrizikovějším. Před téměř třemi lety v islámábádském hotelu Marriot zahynul při teroristickém útoku velvyslanec Ivo Žďárek.

České diplomaty v této zemi, která byla do neděle posledním útočištěm nejhledanějšího teroristy světa, hlídají policisté z Útvaru rychlého nasazení.

"Příslušníci URNA střeží velvyslance, teď mají pod kontrolou všechny zaměstnance," popsal Aktuálně.cz bezpečnostní reakci na bin Ládinovo dopadení zdroj obeznámený se situací na ambasádě v Islámábádu.

Hrozby odplaty

„Ministerstvo zahraničních věcí si je vědomo možného zvýšeného rizika pro zastupitelské úřady ČR v některých zemích po dopadení teroristy Usámy bin Ládina. Součástí přijatých opatření bude i dočasné uzavření vízového úseku pro veřejnost na úřadě v pákistánském Islámábádu," řekl ČTK mluvčí Černínského paláce Vít Kolář.

Pákistánská odnož Tálibánu už také pohrozila odvetnými útoky za teroristovu smrt. I bez této klíčové mezinárodní události je teroristická hrozba v Pákistánu velmi výrazná.

České ministerstvo zahraničí vydalo varování před cestami do země v souvislosti s teroristickými útoky i před čtrnácti dny.

Zesnulý velvyslanec v Pákistánu Ivo Žďárek.
Zesnulý velvyslanec v Pákistánu Ivo Žďárek. | Foto: MZV

Zbrojní pas a pancéřový vůz

V Pákistánu slouží druhým rokem velvyslanec Pavol Šepelák. Ten už dříve popsal přísná bezpečnostní opatření, jimž jeho služba podléhá.

Diplomat působící na takto rizikovém místě například s sebou nemá rodinu. Sám Šepelák do Islámábádu přišel z poklidného Lucemburska.

Než vyrazil do Pákistánu, musel si prý udělat zbrojní průkaz nebo řidičák na nákladní automobil. Diplomaté se totiž po pákistánské zemi pohybují v pancéřových vozech, které se do kategorie osobních automobilů nevejdou.

Současný velvyslanec do svého úřadu v Pákistánu nastoupil po Ivo Žďárkovi, který jako jediný český velvyslanec zahynul při útoku ve službě. V září 2008 se stal obětí teroristického útoku na hotel Marriot v pákistánské metropoli. Explozi sice přežil, nepodařilo se mu ale uniknout z hořící budovy.

Žďárek měl v Marriotu přechodnou rezidenci, před Šepelákovým příjezdem si ale ministerstvo zahraničí pronajalo novou budovu.

Češi v Lógaru: Vše jako dřív

Ambasáda v Pákistánu konzulárně spravuje také sousední Afghánistán.

V afghánském Lógaru působí Provinční rekonstrukční tým složený z jedenácti českých civilních odborníků a dvě stě šedesáti vojáků. V afghánské provincii se podílí na projektech, které mají podpořit obnovu země desetileté sužované boji.

V centrále českého týmu se prý v souvislosti s dopadením Usámy žádné zpřísnění bezpečnosti nechystá.

„Informaci o zabití Usámy bin Ládina jsme samozřejmě zaznamenali, i tady v Lógaru je to dnes zpráva číslo jedna. Právě teď se pro nás nic zásadně nemění, pro rekonstrukční činnost přímo tady v Lógaru tato událost zatím žádné přímé následky nemá," sdělila Aktuálně.cz Kristýna Greplová z PRT Lógar.

 

Právě se děje

Další zprávy