"Lovu zdar". Češi chválí USA za usmrcení Usámy

Tereza Šídlová
2. 5. 2011 12:46
Premiér Petr Nečas a ministr Schwarzenberg uvítali dopadení teroristy
Nečas a Schwarzenberg: Dopadení bin Ládina je dobrá zpráva.
Nečas a Schwarzenberg: Dopadení bin Ládina je dobrá zpráva. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Čeští vládní představitelé pochválili USA za usmrcení teroristického vůdce Usámy bin Ládina.

"Mohu jen po myslivecku Američanům popřát 'lovu zdar', že se to konečně podařilo. Je to důležitá zpráva," řekl Aktuálně.cz ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Podle šéfa české diplomacie měl bin Ládin "kromobyčejné nadání a schopnosti pro povolání teroristy", jeho zneškodnění tedy  organizaci oslabí.

"Nicméně během těch dlouhých let se Al-Káida rozšířila do nejrůznějších zemí, vznikly naprosto nezávislé výhonky této organizace, takže jeho smrt ještě neznamená, že by hnutí přestalo, to si musíme uvědomit. Důležitá zpráva ale je, že každý, kdo se na tom podílí, jednou na to doplatí," dodal také.

Zmaření života nezůstane nepotrestáno

Ve stejném duchu jako Schwarzenberg se vyjádřil i předseda vlády Petr Nečas.

"Smrt Usámy bin Ládina je významným milníkem v boji proti terorismu," uvedl Nečas v tiskovém prohlášení.

"Je to důležité symbolické poselství pozůstalým obětí útoků teroristické organizace Al-Káida a jasný signál všem osobám bez úcty k právu a lidským životům kdekoli na světě: zničený lidský život nemůže být nahrazen, jeho zmaření ale nezůstane nepotrestáno," dodal český premiér.

Možné odvety

Ministr Schwarzenberg také uvedl, že lze očekávat zvýšení teroristické aktivity Al-Káidy.

"Někde se asi budou odnože Al-Káidy pokoušet udělat odvetný útok, nebo Američany za toto potrestat, to je jistě pravda. Ale řekněme to je jen zvýšení jejich teroristické aktivity, není to v zásadě něco nového," řekl ministr.

Ministerstvo podle jeho slov zvažuje zpřísnění bezpečnostních opatření v zemích, kde je zvýšená aktivita teroristické organizace, kterou bin Ládin vedl.

V Česku policie žádná speciální bezpečnostní opatření nezavedla. Je nicméně připravena reagovat na případné signály, že ČR něco hrozí. Policie i Národní kontaktní bod pro terorismus jsou v pohotovosti a situaci monitorují, prohlásila mluvčí Policejního prezidia Veronika Hodačová.

 

Právě se děje

Další zprávy