Česko jedná o gripenech, smlouvá o "dobrou cenu"

Tereza Šídlová
3. 2. 2012 11:25
Ministr obrany Alexandr Vondra začal jednat se Švédy. Jasno má být do května
Gripen
Gripen | Foto: Ondřej Besperát

Brusel (od naší zvláštní zpravodajky) - Česko začalo vyjednávat se Švédskem o dalším pronájmu stíhaček Jas-39 Gripen. Ministerstvo obrany tlačí hlavně na cenu, zatím pronájem čtrnácti stíhaček stál ročně kolem dvou miliard korun.

Vyloučená není ani možnost, že by používané stroje česká armáda koupila.

"Švédsko nyní má jistou exkluzivitu, ale všechny možnosti zůstávají otevřené," řekl ministr obrany Alexandr Vondra v Bruselu po jednání se svým protějškem Stenem Tolgforsem na půdě NATO. "Švédskému kolegovi jsem řekl, že ekonomické úspory jsou pro českou stranu klíčové," dodal.

Vláda ve středu rozhodla, že odloží avizovaný tendr na nové stíhačky kvůli ekonomické krizi. Pronájem čtrnácti gripenů skončí v roce 2015.

Podle Vondry má být o případné pokračující "gripenové" spolupráci jasno do května. Ministr obrany taky ve čtvrtek zjišťoval u svého maďarského protějšku, jak cenu stlačit. Je to totiž jen několik týdnů zpátky, co se Maďarsko se Švédskem na prodloužení pronájmu strojů dohodlo.

Odkoupení gripenů?

Součástí česko-švédské dohody by také mohlo být pozdější odkoupení použitých stíhaček.

"Mandát je poměrně flexibilní, mluvíme-li o pokračování, předpokládám, že pokračování provozování není nákup. Ale uvidíme, co švédská strana předloží jako své nabídky," dodal Vondra.

Prodloužení pronájmu má být "překlenovacím" řešením ochrany vzdušného prostoru ČR.

Definitivní rozhodnutí o tom, jak stíhačky pro české vojenské piloty zajistit, podle úterního prohlášení premiéra Petra Nečase vláda odložila na dobu, kdy se zlepší ekonomická situace.

"Ve stávající ekonomické situaci vláda i s ohledem na veřejné rozpočty nepovažuje za vhodné, aby spustila výběrové řízení, které by definitivním způsobem mělo vyřešit problematiku ochrany vzdušného prostoru," vysvětlil Nečas.

Vláda se měla původně poohlížet po nových strojích u konkurence, konkrétně u Eurofighteru či amerického zbrojního koncernu Lockheed Martin.

 

Právě se děje

Další zprávy