Česko má posílit v NATO, s Chorvaty chce cvičit piloty

Tereza Šídlová
2. 2. 2012 21:05
Ministr obrany Vondra projekt představil v Bruselu na jednání NATO
Ministr obrany Alexandr Vondra.
Ministr obrany Alexandr Vondra. | Foto: Ludvík Hradilek

Brusel - Kabinet Petra Nečase chce Česko výrazněji zapsat do map Severoatlantické aliance. Z Čechů se mají v budoucnu stát specialisté na výcvik pilotů vojenských vrtulníků.

Ministr obrany Alexandr Vondra se ve čtvrtek v Bruselu dohodl se svým chorvatským protějškem, že alianci na jarním summitu v Chicagu nabídnou projekt mezinárodního výcvikového centra pro piloty helikoptér.

V Česku by byla jeho kamenná centrála a trenažéry, v chorvatských horách by pak vojáci mohli trénovat praxi v terénu podobném třeba Afghánistánu.

"V rámci konceptu chytré obrany a určité dělby práce jsme představili náš plán ujmout se vedoucí role při výstavbě a vytváření mnohonárodnostního centra leteckého výcviku. To je projekt, který představíme v Chicagu," řekl ve čtvrtek po jednání Vondra novinářům.

V Pardubicích a v Ostravě by probíhal základní a pokročilý výcvik, v chorvatské Zadaru pak výcvik v prašném horském a pobřežním terénu.

Původně se přitom mluvilo o tom, že Chorvati budou spíš konkrentem než spojencem Česka v tomto projektu.

"S Chorvaty máme uzavřenou dohodu, je to společný česko-chorvatský projekt," dodal Vondra. Ten podle svých slov oslovil například i Maďary. Naopak Turecko by mohlo česko-chorvatský projekt přebít tím, že nabízí výcvik letectva jako takového, tedy nejen vrtulníků.

S podporou Washingtonu?

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen po jednání řekl, že aliance si vytipovala několik oblastí, do nichž by mohla investovat. Výcvik - v obecné rovině - byl jednou z nich.

"Musíme mít ale jistotu, že každý cent, který utratíme, přinese maximální efekt a účinnost," uvedl.

Vondra za svůj projekt lobbuje hlavně u USA.

"Nezapadli jsme, náš projekt vzbudil živý zájem. USA vyjádřily velký zájem a ocenění," řekl Vondra

Zřízení výcvikového centra pro piloty vrtulníků spolu rozjednali už premiér Petr Nečas a americký prezident Barack Obama v Bílém domě loni v říjnu. Vondra o něm v USA jednal i v lednu se svým protějškem Leonem Panettou.

Výcvik afghánských pilotů na ruských dopravních vrtulnících Mi-17 už v Pardubicích probíhá na základě tendru americké armády.

Štít k večeři

Vojáci hlídají PRT v Lógaru.
Vojáci hlídají PRT v Lógaru. | Foto: Kristýna Greplová, PRT Lógar

Česku může nahrávat to, že mezi Prahou a Washingtonem stále visí jistý z dluh z neúspěšných jednání o postavení amerického radaru v Brdech.

Ministři obrany zemí NATO mají na stole právě i projekt protiraketové obrany. A to doslova, ministři ji budou projednávat při večeři. Podle diplomatických zdrojů se aliance dohodla na tom, že velící centrum protiraketového štítu, který má Evropu chránit především před raketami z Íránu, vznikne v německém Ramsteinu.

Klíčovou oblastí, kterou se NATO zabývá, ale zůstává Afghánistán. Vondra už avizoval, že bude chtít české vojáky v násilnostmi zmítané poválečné zemi udržet do roku 2014, kdy z ní mají odejít alianční síly. Stále více se ale začíná zmiňovat termín 2013, kdy by se měly z Afghánistánu stahovat bojové jednotky.

Například Francie nedávno poměrně překvapivě oznámila stažení svých bojových jednotek z Afghánistánu na konci roku 2013. Stalo se tak v reakci na smrt čtyř francouzských vojáků při útoku vojáka afghánských bezpečnostních sil.

Debatovat budou ministři i o obecné situaci v Afghánistánu, který dlouhodobě kromě chudoby sužují útoky radikálů, například pak bojovníků militantního hnutí Tálibán. Diskuze bude probíhat v době, kdy do tisku pronikla tajná zpráva aliance údajně potvrzující, že pákistánské bezpečnostní služby Tálibán podporují.

 

Právě se děje

Další zprávy