České velvyslanectví v KLDR nebude evakuováno

Domácí ČTK Domácí, ČTK
8. 4. 2013 10:32
Rozhodl o tom krizový štáb českého ministerstva zahraničí navzdory hrozbám KLDR
North Koreans are seen at Kim Il-sung Square in Pyongyang, to mark the Lunar New Year, in this photo taken and provided by Kyodo February 10, 2013. Mandatory Credit. REUTERS/Kyodo (NORTH KOREA - Tags: POLITICS ANNIVERSARY) ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. MANDATORY CREDIT. JAPAN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN JAPAN. YES Published: Úno. 10, 2013, 9:20 dop.
North Koreans are seen at Kim Il-sung Square in Pyongyang, to mark the Lunar New Year, in this photo taken and provided by Kyodo February 10, 2013. Mandatory Credit. REUTERS/Kyodo (NORTH KOREA - Tags: POLITICS ANNIVERSARY) ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. MANDATORY CREDIT. JAPAN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN JAPAN. YES Published: Úno. 10, 2013, 9:20 dop. | Foto: Reuters

Praha - České velvyslanectví v KLDR evakuováno nebude. Rozhodl o tom krizový štáb českého ministerstva zahraničí.

Čeští diplomaté, podobně jako jejich kolegové z dalších zemí, zůstanou navzdory sílícímu napětí v severokorejském Pchjongjangu.

Krizový štáb v Černínském paláci dnes probíral tři možné varianty reakce na doporučení diplomatům k odchodu. Kromě evakuace byly variantami přesun personálu na blíže neurčené bezpečnější místo či setrvání na místě.

V sobotu se v severokorejské metropoli uskutečnila schůzka velvyslanců zemí Evropské unie, kterou Londýn označil za rutinní jednání.

"České velvyslanectví pracuje normálně," řekl v neděli ČTK diplomat Jiří Hušner z ambasády v Pchjongjangu.

Běžný provoz svého velvyslanectví potvrdila také Čína. Peking, který je hlavním spojencem severokorejského režimu, nicméně vyzval Pchjongjang, aby zajistil bezpečnost čínských diplomatů, čínských občanů i čínských investic.

Stažení nyní neplánuje ani Německo, uvedly v Berlíně diplomatické zdroje.

KLDR, která v posledních dnech zvyšuje tlak na svého jižního souseda a hrozí i preventivním útokem na USA jako na jihokorejského spojence, v pátek vyzvala zahraniční diplomaty, aby zvážili odchod ze země. Severokorejci prý od středy nebudou schopni zajistit jejich bezpečnost.

 

 

Právě se děje

Další zprávy