Bývalý člen StB odchází od zelených i z Bursíkova úřadu

Kateřina Eliášová
21. 12. 2008 16:30
Případ rozjela Bursíkova oponentka, poslankyně Zubová
Členové Strany zelených se loučili v neděli večer v teplickém kulturním domě potleskem vstoje.
Členové Strany zelených se loučili v neděli večer v teplickém kulturním domě potleskem vstoje. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Přestřelka mezi šéfem zelených Martinem Bursíkem a jeho poslaneckou kolegyní Olgou Zubovou, tentokrát o "stínu StB" uvnitř nejmenší vládní strany, má dohru.

Od zelených odchází hlavní aktér příběhu, bývalý člen Státní bezpečnosti Miloslav Málek.

Zubová koncem listopadu rozeslala do redakcí českých deníků email, ve kterém napsala, že Málka coby bývalého člena StB zaměstnává Bursík na svém ministerstvu.

A k tomuto faktu předložila verzi, podle níž měl být Málek "nasazen" na ni a její rodinu a že to souvisí se snahou předsedy zelených Martina Bursíka, aby zelené poslance přiměl hlasovat tak, jak potřebuje koalice.

Málek svou minulost před stranou netajil, o svém předlistopadovém angažmá u StB napsal i do přihlášky do strany.

Teď od zelených odchází.

"Já jsem ze strany odešel, protože nemíním dál dělat terč na strefování se do Martina Bursíka," řekl Aktuálně.cz Málek.

A dodal, že odchází i z ministerstva životního prostředí. "Pokud bych zůstal, tak by Bursíka kvůli mě jeho kritici napadali pořád," myslí si Málek. "Pokud by třeba lidé museli odcházet v důsledku snižování stavů, tak by každý říkal, já musím pryč a StBáka si tady nechávají. To nechci," dodal.

Zubová nikdy nedoložila, jaký na ni měl Málek vyvíjet nátlak. On sám přiznává, že se jí otevřeně ptal na její neúčast na prezidentské volbě, její a manželovu minulost v ČSSD a na spekulace o spolupráci s ruskou tajnou službou, o níž média psala.

Bursík její slova o "nasazení" Málka na její rodinu odmítl. "Takové obvinění je absurdní. Žádný z více než dvou tisíc zaměstnanců MŽP není "nasazen" na poslankyni Zubovou," uvedl.

Sám Aktuálně.cz potvrdil, že nemá problém s tím, že na ministerstvu Málek pracuje, ani s tím, že je členem zelených.

 

Právě se děje

Další zprávy