Rebelky Zubová a Jakubková opustily klub zelených

Veronika Lehovcová Suchá Simona Holecová, Veronika Lehovcová Suchá, Michal Pavec
22. 11. 2008 17:01
Vzdaly se také svých postů ve Straně zelených
Olga Zubová (vlevo) a Věra Jakubková
Olga Zubová (vlevo) a Věra Jakubková | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

* Poslankyně kritizují politiku Martina Bursíka * Zubová se kromě členství v klubu vzdala i šéfování Republikové rady SZ * Zubová i Jakubková říkají, že budou dál podporovat vládní návrhy: Ty, které nejsou v rozporu s programem zelených

Pardubice - Po sobotě má kabinet Mirka Topolánka "jistých" jen 96 hlasů.

Po odchodů poslanců Juraje Ranince a Jana Schwippela z klubu ODS přišel o dvě poslankyně i klub Strany zelených.

"Rebelky" Olga Zubová a Věra Jakubková naplnily své několikaměsíční pohrůžky a na jednání republikové rady oznámily, že opouštějí klub. Tím se počet jeho členů smrskl na pouhé čtyři.

Šéf SZ Martin Bursík označil jejich rozhodnutí za očekávané - a za něco, co vyčistí vzduch.

"Tento krok mě mrzí, ale je zároveň úlevou. Končí období nejistoty, kdy jsme nevěděli, čeho se od nich můžeme dočkat. Zda budou hlasovat spolu s klubem - nebo nebudou, a to jak u důležitých, tak u nedůležitých rozhodnutí. Pro nás je to tedy úleva, že jako klub neponeseme odpovědnost za jejich jednání," řekl Bursík.

První místopředseda strany Ondřej Liška doplnil, že strana požádá Zubovou i Jakubkovou, aby dál podporovaly program zelených. "Pokud ne, požádáme je, aby složily mandát," řekl.

Zatím není jasné, jak špatná je tato informace pro křehkou trojbarevnou vládu.

Poslankyně tvrdí, že budou hlasovat podle programového prohlášení vlády. "Držíme programové prohlášení vlády i koaliční dohodu," uvedla Zubová.

V další větě však odmítla říci, zda tedy na nadcházející schůzy zvedne ruku pro vládní návrh státního rozpočtu. "To by bylo předčasné se k tomu vyjadřovat," doplnila Jakubková.

Opustila i funkci ve straně

Ještě před tím, než oznámily odchod z klubu, se Olga Zubová vzdala i postu předsedkyně Republikové rady.

Ve svém proslovu se znovu ostře vymezila proti Martinu Bursíkovi a způsobu, jakým zelené vede.  Reagovala tím mimo jiné na na neúspěch strany v krajských volbách. Dlouhodobě také vyjadřuje nelibost s údajně špatnou komunikací mezi předsednictvem, členskou základnou a sympatizanty strany.

Fakta:

Zelené rebelky

  • Olga Zubová a Věra Jakubková se ve sněmovně stavějí například proti placení některých poplatků ve zdravotnictví nebo schválení smlouvy o americkém radaru.
  • Vymezují se proti některým krokům dohodnutým v rámci koaliční spolupráce, a proto jsou často označovány za rebelky.
  • Při říjnovém hlasování o nedůvěře vládě se pak obě poslankyně nedostavily a nepřímo tak pomohly Topolánkovu kabinetu k přežití.

Dnes se také tvrdě ohradila proti údajným výrokům své poslanecké kolegyně Kateřiny Jacques, která měla 17. listopadu slovně napadnout demonstranty protiradarového shromáždění.

"Jsou to lži. Chodím na Národní každý rok, vždycky postojím a v klidu odejdu. Ať předloží důkazy, nebo se mi omluví," zlobila se Jacques.

Zubová: Naši voliči nám nerozumějí

Co Zubové vadí?

"Voliči nerozumějí našim ústupkům ve zdravotní politice, nedodržování slibů v dopravní oblasti, rozdílnému postoji poslanců k radaru. Republiková rada upozorňovala na toto nebezpečí již před několika měsíci," uvedla poslanykně v prohlášení, které na začátku listopadu rozeslala médiím.

V něm také nabídla, že odstoupí z funkce šéfky Republikové rady. Ze svých ostrých výhrad vůči vedení strany neustoupila ani o píď.

Dva oblíbené terče Olgy Zubové: Martin Bursík a Kateřina Jacques
Dva oblíbené terče Olgy Zubové: Martin Bursík a Kateřina Jacques | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"I nadále si myslím, že hlavní příčinou debaklu, který utrpěla Strana zelených ve volbách, je odklon od zeleného programu a vedení, jehož jsem součástí, za něj politickou odpovědnost nese," oznámila nyní poslankyně.

Předseda zelených Bursík k její rezignaci řekl: "Já její rozhodnutí vítám. Jako předsedky Republikové rady měla být sjednocujícím prvkem, a to se jí vskutku nepodařilo."

 

Právě se děje

Další zprávy