Bursíkovi nevadí, že je mezi zelenými bývalý člen StB

Kateřina Eliášová
25. 11. 2008 19:00
Šéf SZ reagoval na nařčení zelené rebelky Zubové
"Je to pro nás určité memento," řekl předseda Strany zelených Martin Bursík.
"Je to pro nás určité memento," řekl předseda Strany zelených Martin Bursík. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Bývalí spolupracovníci tajné komunistické bezpečnosti mohou být členy Strany zelených. Šéf strany Martin Bursík tak reagoval na dopis poslankyně za zelené Olgy Zubové.

Ta v něm upozornila na to, že ministerstvo životního prostředí zaměstnává bývalého člena StB Miloslava Málka, který je navíc členem Strany zelených.

Zubová nadto uvedla, že ji tento člověk "má na starost" a veřejně napadá ji a její rodinu.

Bursík řekl, že ho přijímala příbramská organizace. Sám Málek dnes Aktuálně.cz vysvětlil, že do přihlášky a životopisu vše o své minulosti uvedl. To dnes potvrdil i Bursík.

"Je na té organizaci, jestli ho příjme. Podle mých informací vše řekl, nic nezatajil, uvedl to v životopisu. Oni pak rozhodovali, zda li ho přijmou nebo ne. Toto je demokratická procedura," vysvětlil předseda strany. "Naše strana apriori nevylučuje členství ve straně bývalým členům StB či komunistům" dodal.

Pro Bursíka by bylo impulzem pro vyhození ze strany to, pokud by žadatel o členství obdobné informace zatajil. "To bych byl nekompromisní," řekl.

Vzít koště a zamést je do kanálu?

Bursíkovi rovněž nevadí, že Málek pracuje na ministerstvu životního prostředí. "Kdybych vám řekl, že mi to vadí, pak bych vám dal doplňující otázku: Kde by měli ti lidé pracovat? Máme vzít koště a všechny je zamést do kanálu?"

Málek na úřadu zastává funkci referenta. Má na starost kontrolu případného zneužívání evropských dotací. Lustračnímu zákonu nepodléhá. Jako řadový zaměstnanec nemusí předkládat při žádosti o práci lustrační osvědčení ani čestné prohlášení.

"Nikdy jsem nezastával radikální postoje, že by ti lidé nesměli pracovat na úřadech, protože je to princip kolektivní viny," dodal Bursík.

Málek má na ministerstvu smlouvu do konce roku. "Po tom všem tam už asi nezůstanu a vrátím se ke své původní práci. Budu asi učit," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy