Zubová: Na Bursíkově úřadu pracuje expříslušník StB

Kateřina Eliášová
25. 11. 2008 12:30
Poslakyně útočí na předsedu zelených
Obávám se o sebe a svoji rodinu, říká Zubová
Obávám se o sebe a svoji rodinu, říká Zubová | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Poslankyně Olga Zubová, která o víkendu opustila poslanecký klub strany, zaútočila na svého stranického šéfa Martina Bursíka.

V dopise rozeslaném do redakcí českých deníků píše, že Bursík zaměstnává na svém ministerstvu životního prostředí bývalého pracovníka komunistické Státní bezpečnosti.

Zubová k tomuto faktu, který Aktuálně.cz ověřilo, předložila verzi, podle níž je tento člověk "nasazen" na ni a její rodinu a že to souvisí se snahou předsedy zelených Martina Bursíka, aby zelené poslance přiměl hlasovat tak, jak potřebuje koalice. 

Toto spojení Zubová nijak nedoložila a Martin Bursík jej odmítl.

"Takové obvinění je absurdni. Žádný z více než dvou tisíc zaměstnanců MŽP není „nasazen" na poslankyni Zubovou," uvedl.

Uhl: Málek mě zatýkal v listopadu '89

Muž s minulostí příslušníka StB však na Brusíkově ministerstvu pracuje. Jmenuje se Miloslav Málek a je řadovým úředníkem. 

Ministr to ve svém prohlášení nevyvrátil, uvedl, že osobně tohoto muže nezná.  

Podle Zubové pracoval na 10. odboru II. kontrarozvědné správy StB. Zubová má svědectví bývalého disidenta Petra Uhla, kterého měl Málek "na starost".

Málek minulost u StB přiznal, odmítl, že by Uhl byl v jeho referátu. Aktuálně.cz řekl, že u vnitřního zpravodajství pracoval rok. Předtím byl zaměřen na "mimořádné události". Sám to popsal tak, že pracoval na ekonomických úsecích. Konkrétněji mluvit nechtěl.

Petr Uhl sleduje diskutující z nadhledu
Petr Uhl sleduje diskutující z nadhledu | Foto: Ludvík Hradilek

"Organizoval akce proti mně a mému soukromí. Paradoxní je, že když mě naposledy zadržel dne 19. listopadu 1989 a předával svým kolegům ze správy vyšetřování, žádal mě, abych jeho činnost hodnotil i pozitivně, nepatřil přece mezi ty nejhorší, abych se tedy za něj přimluvil, až budu tím - jak žertoval  :-) - ministrem vnitra," uvedl Uhl v písemném prohlášení, které má Aktuálně.cz k dispozici.

"To je nesmysl, já jsem ho na starosti neměl. Setkal jsem se s ním, ale jednal jsem s ním korektně. Po listopadu 1989 jsem se mu omluvil. Za to, že jsem sloužil něčemu, co bylo špatné," řekl Aktuálně.cz Miloslav Málek.

Neohrožuji, ale mluvil jsem s ní

Málek také popřel, že by jakkoliv ohrožoval rodinu Olgy Zubové, jak poslankyně tvrdí.

"Já jsem se jí jenom na veřejnosti zeptal na věci v souvislosti s volbou prezidenta republiky, kdy se mluvilo o tom, že byla někde schovaná. Podruhé jsem se ptal na věci související s činností v ČSSD. Slyšel jsem, že se tam její muž choval jako hulvát, proto jsem chtěl slyšet důvody, kvůli kterým ze strany odešel," řekl Málek.

"Je to účelové, má to diskreditovat Martina Bursíka," dodal.

Málek: Zelení vědí, že jsem pracoval pro StB

Málek má na ministerstvu životního prostředí na starosti kontrolu peněz z Evropských fondů.

Členové Strany zelených se loučili v neděli večer v teplickém kulturním domě potleskem vstoje.
Členové Strany zelených se loučili v neděli večer v teplickém kulturním domě potleskem vstoje. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Lustrační osvědčení jsme po něm nevyžadovali. To musejí předložit pouze žadatelé o místo ředitele odboru. Pro řadové zaměstnance to neplatí," uvedl tiskový mluvčí Bursíkova ministerstva Jakub Kašpar, podle něhož byla Bursíkova role na jeho přijetí nulová.

"Na ministerstvu pracuje více než 600 zaměstnanců, v celém resortu více než dva tisíce. Zaměstnance nevybírá ministr, ale ředitelé odborů, případně ředitelé sekcí ve spolupráci s personálním odborem ministerstva. Ministr nepřijímá zaměstnance ministerstva, pouze jmenuje do funkcí ředitele odborů, ředitele sekcí a své náměstky," dodal Kašpar. 

Miloslav Málek, někdejší pracovník StB, je ovšem zároveň členem Strany zelených. "Do přihlášky jsem vše o své minulosti uvedl. Zelení to o mně vědí, nemám co skrývat," konstatoval Málek.

 

 

Právě se děje

Další zprávy