Býval persona non grata. Teď chce být Kuba č. 2 v ODS

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
18. 9. 2012 10:15
Rozhovor s ministrem Martinem Kubou o jeho kandidatuře do vedení občanských demokratů
Chci do vedení ODS.
Chci do vedení ODS. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Na kongresu ODS si ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba řekne o post 1. místopředsedy strany, pokud "ucítí podporu členské základny".

V rozhovoru pro Aktuálně.cz tak ministr potvrdil informace, které minulý týden přinesl deník Insider.

Potvrdil také, že nebude na podzimním kongresu kandidovat proti současnému předsedovi Petru Nečasovi. Postavit se přímo do čela ODS by zvažoval jen v případě, že by dosavadní předseda z nějakého důvodu nekandidoval.

"Pak by pro všechny členy ODS, kteří se pohybují na vyšších politických funkcích, nastala situace, že se musí rozhodnout, co jsou straně v té chvíli ochotni přinést. To rozhodování by čekalo i mě," prohlásil Martin Kuba.

To vše v situaci, kdy ho ještě před dvěma lety Petr Nečas nechtěl do vedení ODS. Kubův loňský posun do ministerského křesla ale leccos změnil, premiér Kubu označil za "autentického člověka", kterého nevodí "kmotři" - a teď se může stát dokonce dvojkou ODS.

ODS - a pozici Petra Nečase - v současné době navíc oslabuje "rebelie" šestice poslanců, kteří odmítají hlasovat pro vládní daňový balíček.

A.cz: Troufnete si odhadnout, jak dopadne v ODS rebelie šesti poslanců?

Na to bych si v tuto chvíli netroufl. Ten problém s daňovým balíčkem nemají jenom oni, má ho řada lidí z ODS. Ale je to určitý kompromis a v téhle chvíli už nejde jenom o to, co v tom balíčku je, ale o to, jestli ODS drží dohody a jak se chová. A pět týdnů před krajskými volbami velmi poškozuje stranu, pokud se chová jako neschopná se domluvit.

A.cz: Podle různých signálů si na kongresu ODS neřeknete jen o místo místopředsedy, ale přímo o prvního místopředsedu. Je to tak?

Deklaroval jsem, že se nebudu ucházet o post předsedy, nebudu kandidovat proti Petru Nečasovi, že bych se ale rád podílel na vedení strany. Jestli na pozici prvního místopředsedy, nebo místopředsedy, bude záležet na tom, až si promluvím s regionálními předsedy. Jestli budou vnímat, že by moje postava mohla přispět, tak podle toho se potom rozhodnu.

Výsledek
Výsledek | Foto: Vojtěch Marek

A.cz: Ale prvotně máte zájem o post přímo prvního místopředsedy...

Umím si představit, že bych měl co nabídnout v této pozici, a bude skutečně záležet na debatách s regiony. Musí to být v momentě, kdy ucítím podporu členské základny a lidé budou mít pocit, že bych mohl straně něco přinést.

Kdyby Nečas nekandidoval? Zvážil bych to…

A.cz: Proti Petru Nečasovi tedy nepůjdete. Co kdyby ale vláda padla, Petr Nečas oslabil, odstoupil, nechtěl kandidovat?

Dostáváme se do roviny hypotézy. Pokud by Petr Nečas nechtěl kandidovat na předsedu, tak jsem přesvědčen, že pro všechny členy ODS, kteří se pohybují na vyšších politických funkcích, by nastala situace, že se musí odpovědně rozhodnout, hledat v sobě odvahu a vyhodnotit, co jsou straně v té chvíli ochotni přinést. A kdo bude mít ochotu postavit se do čela.

To rozhodování by čekalo i mě. Ale protože je to hypotéza, tak teď nebudu říkat, jak bych se rozhodl. Na druhou stranu vnímám odpovědnost za ODS a s takovou odpovědností bych toto rozhodování v této hypotetické situaci dělal.

A.cz: Jak pevná je teď pozice Petra Nečase?

Myslím, že pozice Petra Nečase v čele ODS se bude dále odvíjet nejen od vlády a osudu balíčku, ale bezesporu i od výsledku podzimních voleb.

Podzimní volby nemusí být úplné fiasko

A.cz: Ale nečekáte přece, že budou nějakým velkým úspěchem...

Nečekáme, že budou úplně převratným úspěchem. ODS teď ale startuje z poměrně nízké laťky, kdy nemáme ani jednoho hejtmana, jen primátora v Praze. Ta procenta v průzkumech ale nevypadají úplně špatně, v řadě krajů si stojí velmi dobře a ODS by neměla jít do voleb skleslá, nemusí dopadnout fatálním neúspěchem, můžeme uspět dobře. I to bude modelovat pozici Petra Nečase.

Dělení
Dělení | Foto: Vojtěch Marek

Ostatně nevidím nikoho, kdo by dlouhodobě nesl nějakou odlišnou ideu ODS než Petr Nečas a byl schopen se přirozeně utkat o pozici v čele, s odlišnou ideou.

A.cz: Jak to vypadá s podporou Petra Nečase v ODS - neslábne?

Vždycky půjde o to, z jaké základny to budete srovnávat. Petr Nečas se stal předsedou ODS v roce 2010 po parlamentních volbách, výsledek voleb byl dán i tím, že se do čela kampaně postavil on, následný kongres pod mediálním tlakem byl soubojem čistí versus nečistí, což ODS neprospělo.

ODS neprospěl souboj "čistých" a "nečistých"

A.cz: Ale přece i sama ODS se tehdy snažila prezentovat, že teď do čela nastrčila ty čisté...

Mimochodem to nastrčení a mediální tlak: v konečném důsledku se ukázalo, že grémium, které novináři tolik velebili, už rok po kongresu vypadalo úplně jinak. Dnes je z členské základny často slyšet, že neplní základní funkci - tedy ochranu předsedy, práci s členskou základnou, tvorbu myšlenek a směru ODS.

A nedaří se ani mediální práce - vypadá to, že jen ustupujeme Kalouskovým nápadům a TOP 09 a lepí se jeden rozpočet od druhého, aniž by se dělaly strukturální změny. Nejde jen o to, jestli bude v rozpočtu o miliardu víc nebo míň, ale jak bude vypadat technické školství za deset let, jak zdravotnictví.

A.cz: Podle vás tedy o něco slábne pozice Petra Nečase...

Nastoupíte-li do čela peletonu krátce před volbami, které v podstatě dopadnou velmi dobře, sestavujete vládu, tak je podpora na kongresu maximální a dostanete nějakých 85 procent hlasů. A pak teprve přijdou všechny problémy koaličního vládnutí a vbitrostranického života, které pak musí být na té podpoře přirozeně znát.

 

Právě se děje

Další zprávy