Vliv kmotrů přeceňujete, říká nový Nečasův ministr

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
29. 11. 2011 13:30
Rozhovor s Martinem Kubou o zákulisním vlivu v ODS
Nový ministr průmyslu Martin Kuba.
Nový ministr průmyslu Martin Kuba. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Nový ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba začíná rozhovor otázkou na novináře:

"Máte vy nějaká kritéria na kmotry, kdo to vůbec může být, nebo to opakuje jeden od druhého - někdo je kmotr a někdo ne?"

Dalo se to očekávat - právě Kubův příchod na ministerstvo totiž provázejí podezření, že je výsledkem zákulisní dohody vlivných regionálních politiků. On sám je s jedním z tzv. "kmotrů" ODS, Jihočechem Pavlem Dlouhým, spojován.

Kuba říká, že si ho premiér Petr Nečas vybral a že "kmotři" na to měli jen malý vliv. Je známo, že ještě před rokem nechtěl Nečas Kubu ani jako místopředsedu ODS.

"Já si myslím, že Petr Nečas by si zasloužil za sebou mnohem pracovitější a razantnější podporu, protože on nese autentickou politiku ODS a potřeboval by za sebou pracovitější grémium," říká dnes na adresu premiéra nový ministr v rozhovoru pro Aktuálně.cz

To vymyslel Topolánek

A.cz: Michal Doktor v souvislosti s vámi použil výraz "dotek medúzy" a vy říkáte, že se budete nálepky "kmotr" zbavovat hodně dlouho. Jak to chcete udělat?

Pořád tvrdím, že jsme ji všichni dostali trochu neprávem na kongresu ODS v roce 2009, kdy Mirek Topolánek, aby přežil, už v té slábnoucí fázi svého vládnutí potřeboval označit nějaké protivníky ve straně. V první "mapě kmotrů", která vyšla v médiích, jsem vůbec nebyl. Byl jsem spíš vždycky označován jako prodloužená ruka. Já bych si nikdy asi na pozici kmotra netroufal aspirovat. Ono je ale složité zbavovat se něčeho, co o vás napíší média.

A.cz: Nejde o výmysl médií, takto o vás vloni mluvil například exministr Martin Říman...

Já jsem seděl po vládě vedle Martina Římana a připomněl jsem mu to, a on mně říká: to já už si vůbec nepamatuju, ani snad nevím, jestli jsem to říkal. Tím chci jenom říct: on to určitě říkal, ale to je kongres, to jsou politické výroky, které jsou vždycky poplatné nějaké emocionální náladě, nějakému politickému cíli toho konkrétního člověka, který to neříká se znalostí objektivní pravdy, ale jako nějaké označení, které má v té chvíli nějaký jeho politický záměr.

Foto: Vojtěch Marek

A.cz: On ale o vás neřekl, že jste kmotr, ale že jste člověk, který v zákulisí tahá za nitky...

Ale počkejte, já jsem od roku 2006 v radě Českých Budějovic, v roce 2008 jsem se stal předsedou jihočeské ODS. Od té doby jsem procházel všemi volebními sněmy, zatím s velmi významnou podporou. To není zákulisní hra. Svou kůži na trh jsem nesl i v roce 2010, kdy měl Petr Nečas jiné představy o vedení, a já jsem tehdy brojil proti tomu, abychom se dělili na čisté a nečisté. Zkuste si poslechnout Mirka Topolánka z letošního kongresu: "Přestaňte se přátelé dělit na čisté a nečisté." On ode mě zřejmě opisoval.

Schůzka kmotrů v Hluboké? Nevím 

A.cz: Pokud ale mluvíme o tom, kdo je to "kmotr", pak mluvíme o neformálních schůzkách, na kterých se dohaduje podpora. Náš zdroj nám např. tvrdil, že před dvěma týdny o víkendu bylo v Hluboké nad Vltavou v hotelu Štekl takové setkání vlivných politiků ODS a probíralo se, kdo má přijít místo Martina Kocourka. Víte o této schůzce?

Ne. Vůbec ne. Musím říct, že o ní nevím.

A.cz: Ani jste nebyl v té době v nedaleké restauraci Hubert, jak tvrdil náš zdroj?

To se obávám, že jsem teda nebyl. Ale ono takových zpráv běhá hodně i vnitrostranicky. Že si pak volají lidi mezi sebou, kdo se s kým sešel, a jsou to naprosto totální dezinterpretace. Někdy je to záměrná fabulace. Ale žádná schůzka regionů na Šteklu nebyla a já jsem se žádné nezúčastnil. Anebo kdyby proběhla, já o ní prostě nevím.

Ano, s Hrdličkou se občas sejdu.
Ano, s Hrdličkou se občas sejdu. | Foto: Vojtěch Marek

A.cz: A když jsme popisovali situaci, že se Jihočeši, Severočeši a Praha domlouvají na Kocourkově nástupci - je to pravda, nebo ne?

Já myslím, že ne. Ta jména, jak jsem je zaznamenával, byla z velké části mediální spekulací, kterou vždycky někdo někde z ODS vypustí. Kdyby Petr Nečas řekl: mám pět kandidátů, je to Kuba, Kubata, Stanjura...

S Hrdličkou se potkám

A.cz: Dobře, ale jiný zdroj tvrdí, že jste se kvůli ministerské pozici v Praze sešel s Tomášem Hrdličkou. Je to pravda?

Jestli jsem se v Praze sešel s Tomášem Hrdličkou, to vám teď úplně neumím říct. Občas jsem se s Tomášem Hrdličkou potkal.

A.cz: A sešli jste se před už zmíněnou schůzkou v hotelu Štekl, když se začalo probírat, kdo by měl být po Martinu Kocourkovi?

Jestli jsem se během 14 dnů někde potkal s Hrdličkou při nějakém... někde... - je to i možné. Já se potkávám s Borisem Šťastným a on předtím jedná s Hrdličkou. To může tak být. Ale rozhodně jsem se v posledních 14 dnech nepotkával  s Tomášem Hrdličkou samostatně, abych s ním něco řešil. Mám pocit, že Tomáš Hrdlička vůbec nemá kompetence k řešení ministerstva - nebo pozice toho, kdo bude ministrem.

A.cz: Ale my se bavíme o zákulisním vlivu, proto se na to ptám. Podle téhož zdroje jste se setkal i s Patrikem Oulickým, který prý kývl na to, že Severočeši nebudou mít ministrem Kubatu. Je to pravda, nebo ne?

Není. Mně to přijde jakoby, nevím - milé. Vy žijete v takovém zvláštním světě. Máte totiž jakoby zvláštní model, že o něčem rozhoduje Oulický. Já znám Petra Nečase a musím vám říct, že o těchto věcech rozhoduje - a já si toho vážím - Petr Nečas svým rozhodnutím. Názory lidí, které vy jmenujete, pro jeho rozhodování mají minimální vliv.

Na pozici kmotra bych si netroufl aspirovat.
Na pozici kmotra bych si netroufl aspirovat. | Foto: Vojtěch Marek

A.cz: Ale za nimi stojí členská základna, která bude pro něj důležitá...

Stojí za Janem Kubatou. Jan Kubata je pro mě legitimní předseda regionálního sdružení, má nějaký vliv v členské základně, který vyplývá z toho, že byl zvolen předsedou, a s Honzou Kubatou já o podpoře toho regionu mohu jednat. Jsem přesvědčen, že se mediálně přeceňuje vliv "zákulisních hráčů". A to ten proces, pane redaktore, znám myslím velmi dobře.

O zemi stínů

A.cz: Co kritika vašich odpůrců v jižních Čechách, že jste si přivedl do své stranické buňky spoustu nových tváří a s nimi jste ovládl postupně jihočeskou ODS?

Já jsem nové tváře přivedl proto, že jsem měl představu o tom, jakou politiku chci dělat. Nemohu ji dělat sám, potřebuji podporu blízkých lidí. Moje místní sdružení má už čtyři pět let stabilní členskou základnu. Já si třeba pamatuji souboj Juraje Thomy s Miroslavem Benešem o to, kdo bude šéf oblasti. A Miroslav Beneš nabral do svého sdružení snad 200 lidí za jeden den. A pak se podíváte na konec měsíce, kdy se platí příspěvky, a oni už mají zase 30. Protože prohrál, nevyšlo to, tak se všichni odhlásili.

A.cz: U vás se dějí ale věci...

Ale počkejte. Tím chci právě trochu poukázat na to, že se to vyčítá mně, ale to se dělo v roce 2005 při souboji Thoma-Beneš. Já jsem se jako mladý začínající člen ODS díval na to, jak Miroslav Beneš hřímal, jak ho Juraj Toma odstraňuje a popravuje. Ano, já jsem si přivedl do ODS svoje spolupracovníky, ti jsou tam dodnes, sdružení je pořád zhruba stejně velké, pracuje, funguje, pořádá debatní sněmy, roznáší letáky a vytváří politiku ODS.

 

Právě se děje

Další zprávy