Dopravci připomněli, že by mohli zablokovat silnice

red eko
12. 7. 2008 22:20
Sejdou se s premiérem a mají čtyři požadavky

Praha - Lobby automobilových dopravců dnes zřetelně naznačila vládě, že by měla vyslyšet její požadavky, aby odvrátila případné blokády českých měst či některých silnic.

Automobiloví dopravci uvedli, že v silniční dopravě je krize způsobená především zdražováním pohonných hmot.

V úterý příští týden se mají sejít s premiérem Mirkem Topolánkem a dnes na setkání v Praze formulovalo 500 zastoupených dopravců své čtyři hlavní požadavky. 

Patří k nim především to, aby byl v pátek zrušen zákaz jízdy kamiónů. Dopravci také chtějí zavést takzvanou profesionální naftu - tedy být zvýhodněni při placení spotřební daně. Žádají také slevy na mýtném a to, aby vláda upřesnila, jak bude postupovat při přijímání společné evropské měny. 

Strašidlo blokády

Někteří dopravci přitom navrhují prosadit své požadavky stávkou či blokádou.  Následovali by tak příklad dopravců v západní Evropě, kteří protesty zorganizovali v minulých týdnech.  

Prezident největšího sdružení dopravců ČESMAD Bohemia Vladimír Starosta dnes v České televizi takovou možnost připustil, i když odmítl potvrdit, že takovou taktiku autodopravci zvolí.

"Nerad bych  dopředu vysílal nějaký signál," uvedl s tím, že autodopravci se příští úterý sejdou s premiérem. "Na druhou stranu by bylo naivní domnívat se, že se dopravci spokojí s negativním výsledkem jednání," uvedl pak v další části rozhovoru.

Čekání na Řebíčka

Řešení pro kamionovou dopravu už má připraveno ministr dopravy Aleš Řebíček, návrh má podle některých zdrojů obsahovat právě zákaz jízd kamionů ve víkendových dnech.

Server tyden.cz nedávno uvedl, že právě 23. července, kdy má Řebíček návrh předložit vládě, může být dnem první protestní akce dopravců.    

 

Právě se děje

Další zprávy