Lidovci proti zeleným, chtějí na ministerstva své lidi

Martina Macková
4. 9. 2007 10:04
Koaliční předsedové usednou nad novým problémem
Napětí na střídačce koaliční vlády do poslední chvíle: Na snímku zleva ministr práce Petr Nečas (ODS), vicepremiér Jiří Čunek (KDU-ČSL), premiér Mirek Topolánek (ODS) a vicepremiér Martin Bursík (SZ).
Napětí na střídačce koaliční vlády do poslední chvíle: Na snímku zleva ministr práce Petr Nečas (ODS), vicepremiér Jiří Čunek (KDU-ČSL), premiér Mirek Topolánek (ODS) a vicepremiér Martin Bursík (SZ). | Foto: Ludvík Hradilek

Praha Koalice řeší nový problém, který může zasít rozkol. Jmenuje se jednoduše - náměstci.

Lidovci totiž chtějí dostat své lidi na ministerstva strany zelených. Tvrdí, že v koaliční dohodě se sice o zastoupení stran nepíše, ale nepsaná dohoda platí a funguje. Ale jen někde.

Jednat o tom původně předsedové - Topolánek, Čunek a Bursík - měli už v pondělí, schůzka však nakonec odpadla.

Kuchtová čeká na dohodu

KDU-ČSL nemá své náměstky například na ministerstvech zahraničí, školství nebo životního prostředí. Pře se ale týká hlavně zelených a ministryně Dany Kuchtové.

"Usilujeme o náměstka pro vysoké školy a máme na tento post odborníka, žádného politika. Paní ministryně nám ale nevyhověla s tím, že čeká na koaliční dohodu. Nejedná samostatně, jako by k tomu potřebovala povel," řekla Aktuálně.cz předsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

"My nechceme instalovat své lidi na ministerstva z nějakého trucu. Jsou to odborníci a měli by dohlížet na plnění koaličních dohod. Samozřejmě, že tento člověk musí ministrovi také vyhovovat," dodala.

Ministryně Kuchtová připravila pro demonstranty občerstvení, přišlo jich však desetkrát víc, než čekala.
Ministryně Kuchtová připravila pro demonstranty občerstvení, přišlo jich však desetkrát víc, než čekala. | Foto: Ludvík Hradilek

Jména navrhovaných náměstků ale odmítla uvést.

Lidovci ale zřejmě v případě, že své lidi na ministerstva nedostanou pouhou ústní dohodou, budou požadovat i dodatek ke koaliční smlouvě, který by se náměstky zabýval.

"Uvidíme, jak jednání dopadne. Pokud chceme dál pokračovat v koaliční spolupráci, k dohodě by mělo dojít. Chtěli bychom své náměstky na postech do týdne," míní Šojdrová.

Zelení: Straníci nemusí být všude

Zelení ale i v pondělí potvrdili svůj rezervovaný postoj k množství náměstků. "My jsme od začátku říkali a stále netrváme na tom, aby na každém ministerstvu bylo stranické zastoupení," řekla Aktuálně.cz mluvčí strany Eva Rolečková.

"Náměstek se musí shodnout s ministrem, musí vzniknout tým. Ne že si ministr nechá své zástupce nadiktovat. Pokud by to byl odborník, nebudeme se bránit," dodala.

Michaela Šojdrová
Michaela Šojdrová | Foto: Ludvík Hradilek

Premiér Mirek Topolánek už dopoledne popřel informace o tom, že by koalice jednala také o výměně některých ministrů, konkrétně ministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL) nebo ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS).

V tisku se podle ČTK objevily informace, že vládu by měl opustit kromě Parkanové ještě ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Pospíšila by údajně nahradil současný ministr bez portfeje Cyril Svoboda (KDU-ČSL), Parkanovou zase poslanec ODS Jan Vidím. Spekulovalo se i o výměně ministryně školství Dany Kuchtové ze Strany zelených.

 

Právě se děje

Další zprávy