Bém žádá o pozastavení členství v ODS. Očistí mě, věří

Martina Machová Domácí Martina Machová, Domácí
26. 3. 2012 20:44
Být na jeho místě, odejdu i ze sněmovny, nechal se slyšet premiér Nečas
Takto se Pavel Bém loučil se svým primátorováním Praze.
Takto se Pavel Bém loučil se svým primátorováním Praze. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pavel Bém požádal o pozastavení svého členství v ODS. Někdejší druhý muž partaje tak reagoval na aféru s odposlechy i tlak spolustraníků.

Večer dopisem požádal organizaci v Praze-Bubenči o pozastavení členství.

K tomu ho během dne vyzvali nejen šéf pražské ODS a nynější pražský primátor Bohuslav Svoboda, ale i premiér Petr Nečas.

"Situace, která je, je velmi vážná. Podrobně jsme se tou otázkou zabývali. (...) Kdybych se dostal do takové situace jako Pavel Bém, své členství ve straně bych pozastavil," konstatoval Svoboda.

To předseda strany šel ještě dál. Pohrozil, že pokud tak Bém v nejbližší době neučiní, podpoří kroky pražské organizace, které povedou k ukončení jeho členství ve straně. "Na jeho místě bych rezignoval i na poslanecký mandát," dodal.

Podvečerní výzva ČSSD
Autor fotografie: Jan Langer

Podvečerní výzva ČSSD

Zatímco občanští demokraté tlačí na Pavla Béma kvůli pozastavení členství v jeho mateřské straně, pražská ČSSD vyzvala TOP 09 k ukončení magistrátní koalice s ODS.

Sociální demokraté jí nabízejí jednání o utvoření menšinové rady pouze za účasti TOP 09.

O vyhazovu rozhodne vedení

Tlak na Béma sílí. K lídrům pražské a celostátní ODS se během pondělního večera přidali i liberečtí občanští demokraté, jimž šéfuje místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

O pozastavení členství jako o "optimální" variantě hovořil i poslanec Marek Benda. "Pavel Bém by s tím musel souhlasit. Současně je to o dohodě mezi ním a jeho místním sdružením," uvedl. Exprimátor je přitom v místním sdružení, kde je členem, přímo předsedou.

Někdejší vlivný člen ODS a nyní řadový poslanec Bém se do potíží dostal poté, co vyšlo najevo, v jaké míře řídil pražskou radnici spolu se svým přítelem a lobbistou Romanem Janouškem.

Odposlechy, které údajně unikly BIS do Bártovy ABL a následně k novinářům, zveřejnil deník MF Dnes. Zaznamenávají vztahy mezi tandemem Bém-Janoušek, i jak úkolovali klíčové úředníky pražského magistrátu.

Pražští občanští demokraté nemají na svého někdejšího primátora a jednoho z hlavních politických hráčů žádné páky. Nemůžou například ani iniciovat odchod Béma ze sněmovny, vše je na jeho uvážení.

Ze strany ho může vyhodit jen Výkonná rada ODS, a to na doporučení pražské regionální rady.

Do půl roku se očistím, napsal Bém

Exprimátor sice pozastavil členství, ale sám to považuje za časově omezený krok. Za půl roku prý bude kauza vyšetřena a jeho jméno očištěno.

Poslaneckého mandátu se zatím vzdát nehodlá. Osobní odpovědnost prý vyvodí, až pokud se ukáže, že porušil zákon. Bém to uvedl v textu, který napsal pro Hospodářské noviny

"Nehodlám utíkat jako uličník s absurdním přiznáním na čele," napsal mimo jiné.

"Naopak, budu bojovat do posledního dechu. Koneckonců, na to jsem byl vždycky zvyklý. Ať už na Everestu, nebo v české politice," uvedl bývalý primátor a horolezec v textu pro HN.

"Svinstvo, brutální zásah do soukromí"

Bém v textu pro HN připustil, že Janoušek magistrátní zakázky ovlivňoval, ale nespatřuje v tom nic divného.

"Nejspíše se snažil některé zakázky ovlivnit, stejně jako stovky dalších zakázky jiné. Ale připisovat mu omnipotentní, 'magickou moc' lorda Voldemorta je opravdu nejenom absurdní, ale také směšné," napsal Bém.

Přezdívku "lord Voldemort" či "Ten, jehož jméno se nesmí vyslovit", odkazující na záporného hrdinu série příběhů o kouzelníkovi Harrym Potterovi, si Janoušek před lety získal od svých pražských oponentů právě pro svou roli "šedé eminence" v pozadí pražské politiky.

Bém v textu pro HN zopakoval svůj negativní názor na samotnou existenci odposlechů, označil je za "svinstvo, brutální a neuvěřitelný zásah do soukromí".

 

Právě se děje

Další zprávy