Inventura slibů Andreje Babiše: Pivo nezlevnilo a z Prahy se Paříž nestala. Dálnice přibývají pomalu

Jan Wirnitzer Jan Wirnitzer
6. 6. 2018 5:30
Není výjezdu premiéra Andreje Babiše a jeho vlády do krajů, aniž by ministerský předseda neslíbil, že najde desítky milionů až miliardy na projekty, které si podle něj zaslouží dokončení. Babiš, kterého prezident ve středu podruhé jmenuje premiérem, hojně sliboval už v minulosti. Na některé závazky nedošlo, některé se protahují. Podívejte se na ně v přehledné grafice.
Foto: ČTK

Nebudu ovlivňovat obsah svých novin

Není to slib přidání peněz, patří ale k nejznámějším. Po akvizici vydavatelství Mafra, pod něž patří mimo jiné MF Dnes a Lidové noviny, Babiš v červnu 2013 prohlásil, že nebude zasahovat do práce novinářů, protože "by se to rozneslo a byl by mrtvý muž".

Zbývalo jen pár hodin do telefonátu, při němž Babiš po redaktorovi LN požadoval informace, kdo rozhodl o neotištění zprávy z jeho tiskové konference, a při němž vzkázal vedení redakce, že "kluci asi nevědí, s kým mají tu čest". Šéf ANO to později zdůvodňoval tím, že byl vytočený. Po akvizici vydavatelství holdingem Agrofert z Mafry řada novinářů odešla.

Před loňskými sněmovními volbami navíc takzvaná Skupina Šuman na Twitteru zveřejnila nahrávky, na nichž údajně Babiš s tehdejším redaktorem MF Dnes Markem Přibilem domlouvá publikaci článků očerňujících politickou konkurenci.

 

Právě se děje

Další zprávy