Adept na ministra pro Evropu? Premiéra navštívil Mora

Eva Benešová
20. 4. 2009 16:30
Marek Mora byl zmiňován jako kandidát na ministra pro evropské záležitosti, dnes se sešel s Fišerem
Ministr pro evropské záležitosti Alexnadr Vondra
Ministr pro evropské záležitosti Alexnadr Vondra | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Nový premiér Jan Fischer dnes přijal jednoho z možných kandidátů na ministra pro evropské záležitosti Marka Moru.

Ačkoliv se dlouho spekulovalo, že ho ČSSD navrhne do ministerské funkce, nakonec byl nominován velvyslanec při NATO Štefan Fülle.

Na schůzku se Mora dostavil společně s ministrem pro Evropu Alexandrem Vondrou (ODS). Otázce, zda byla řeč i o tom, že by mohl být ministrem nakonec Mora, se Vondra vyhnul. "Vybírání ministrů je v kompetenci pana premiéra Fischera," uvedl pouze.

Vzápětí ovšem doplnil, že Moru považuje za vynikajícího profesionála. "V Bruselu léta působil, problematiku skvěle ovládá. Já sám si jeho služeb nemohu vynachválit," uvedl Vondra.

S ministrem Fischer jednal o tom, jak zvládnout vedení Evropské unie do konce českého předsednictví. "Chceme dotáhnout těch několik týdnů se ctí," uvedl Vondra. Prý bude ochoten nové vládě kdykoliv pomoci.

U Fischera se během dopoledne už vystřídalo několik adeptů na ministry. Hned ráno přišel šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina, po něm náměstek ministryně obrany Martin Barták a nakonec kandidátka na ministryni kultury Marta Smolíková.

Nikdo z nich zatím nedostal závaznou nabídku na vstup do úřednického kabinetu.

 

Právě se děje

Další zprávy