Rozpočtu pro rok 2010 hrozí kvůli volbám provizorium

Petr Holub
19. 4. 2009 18:42
Úřednická vláda ho sice může sestavit, schválit ho ale může až nová sněmovna
Vláda Jana Fischera sice může rozpočet sestavit, schválit ho ale mohou až nově zvolení poslanci
Vláda Jana Fischera sice může rozpočet sestavit, schválit ho ale mohou až nově zvolení poslanci | Foto: Reuters

Praha - Termín předčasných voleb dostane budoucí zákonodárce do úzkých. Pokud nebudou rychlejší než všichni jejich předchůdci, nestihnou včas schválit rozpočet.

Ve snemovně dnes leží zákon, který prezidenta zavazuje svolat předčasné volby do pátku 9. října.

Kdyby po volbách všechno běželo bez problémů, ale podle psaných i nepsaných časových pravidel, nestihne prezident rozpočet podepsat dříve, než v druhém lednovém týdnu roku 2010.

"Vidím šanci, že se rozpočet schválí mezi vánočními svátky. Nebude to ale úplně podle pravidel," neztrácí naději místopředseda rozpočtového výboru Jiří Dolejš (KSČM).

Čtvrté úterý

Česká republika nemá s říjnovým termínem voleb dosud žádné zkušenosti. Poslance proto mohou zaskočit nečekané komplikace, které skrývá ústavní pořádek.

"Návrh zákona může schválit pouze ta sněmovna, které je předložen," upozorňuje na jednu z nich tajemník stálé senátní komise pro Ústavu Jan Kysela. Fakticky to znamená, že pod stůl spadnou všechny zákony, které nestihne odcházející sněmovna projednat před volbami.

Úřednická vláda tedy může rozpočet připravit, nemá však valný smysl, aby ho poslancům posílala před říjnovými volbami.

Nová sněmovna se rozpočtem může zabývat až po první schůzi, kdy zvolí své představitele včetně předsedy. Od vzniku České republiky proběhla ustavující schůze dosud vždy čtvrté úterý po volbách. Ve čtvrtek potom byl zvolen předseda. Výjimkou z pravidla byl rok 2006, kdy byl předseda Miloslav Vlček zvolen až sedm týdnů po začátku schůze.

Teprve zvolený šéf sněmovny může rozeslat sněmovní tisky poslancům. "Jinak to není možné," potvrzuje místopředseda Dolejš. V tomto směru byl Vlček naopak rekordmanem, když první zákony posílal kolegům už třetí den po svém zvolení.

V listopadu je pozdě

Politici obvykle využijí tři týdny po volbách k tomu, aby domluvili většinu potřebnou k ustavení sněmovny a odhlasování důvěry vládě. Pokud to v říjnu stihnou rychleji, ušetří si vážné komplikace.

Při tradičním průběhu politických jednání rozešle i ten nejrychlejší předseda sněmovny rozpočet poslancům až 9. listopadu. Při dodržení zákonných lhůt se pak rozpočet už letos nestihne. První čtení může proběhnout nejdříve v úterý 24. listopadu, druhé čtení v úterý 29. prosince a třetí čtení v úterý 5. ledna.

Sněmovna dosud nejrychleji rozpočet projednala v roce 2002, kdy se vše zdrželo vinou katastrofálních povodní. Předseda rozeslal návrh poslancům 25. října a prezident podepsal 20. prosince. Obvykle poslanci jednají dva a půl, nebo dokonce tři měsíce.

 

Právě se děje

Další zprávy