Bankrot? Grexit? Co bude s Řeckem? Pět pohledů na krizi

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
29. 6. 2015 14:13
Řecko zavede novou měnu a na banky budou létat dlažební kostky. Odchod z eurozóny není v řeckém zájmu. Ekonomové předpovídají blízkou budoucnost.

Praha - Po víkendovém krachu jednání mezi řeckou vládou a mezinárodními věřiteli se situace velmi výrazně posunula směrem k řeckému bankrotu. Na to reagují i samotní Řekové, kteří vzali banky útokem a o víkendu z nich mohutně vybírali peníze. Řecká vláda banky minimálně na týden zavřela a omezila pohyb peněz. Co přijde dál? Odpovědi hledají ekonomové oslovení online deníkem Aktuálně.cz (jejich názory najdete po kliknutí na úvodní obrázek).

Pavel Sobíšek: Zbytek eurozóny musí postupovat rozhodně

Foto: Archiv HN

Řecko nevyužilo příležitosti a nyní mu zbyla z možných řešení jen ta horší. Je nejasné, o čem přesně má být nedělní referendum, když nabízená pomoc věřitelů, vázaná na přijetí reforem, vyprší v úterý.

Bez ohledu na výsledek referenda je značně pravděpodobné, že se řecké “bankovní prázdniny” protáhnou. To negativně ovlivní místní ekonomiku a zprostředkovaně i obyvatelstvo. Pud sebezáchovy ale povede Řeky ke snaze zajistit, aby turisté jen minimálně pocítili dopady krize. Aby se turisté vyhnuli problémům, neměli by v Řecku spoléhat na bankovní služby a měli by si přivést dostatečné množství eurové hotovosti.

Zbytek světa bude zasažen krizí Řecka ekonomicky jen velmi omezeně. K zamezení šíření paniky do jiných zemí Evropy bude důležitý rozhodný a jednotný postoj zbytku eurozóny.

 

Právě se děje

Další zprávy