Bankrot? Grexit? Co bude s Řeckem? Pět pohledů na krizi

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
29. 6. 2015 14:13
Řecko zavede novou měnu a na banky budou létat dlažební kostky. Odchod z eurozóny není v řeckém zájmu. Ekonomové předpovídají blízkou budoucnost.

Praha - Po víkendovém krachu jednání mezi řeckou vládou a mezinárodními věřiteli se situace velmi výrazně posunula směrem k řeckému bankrotu. Na to reagují i samotní Řekové, kteří vzali banky útokem a o víkendu z nich mohutně vybírali peníze. Řecká vláda banky minimálně na týden zavřela a omezila pohyb peněz. Co přijde dál? Odpovědi hledají ekonomové oslovení online deníkem Aktuálně.cz (jejich názory najdete po kliknutí na úvodní obrázek).

Lukáš Kovanda: Tsipras a Varufakis poznají sílu živelného trhu

Ekonom společnosti Roklen
Ekonom společnosti Roklen | Foto: Roklen

Dnešek a několik následujících dnů bude ve znamení chaosu v Řecku a napjaté, ne-li přímo panické, situace na finančních trzích. Ty nemají tuto extrémní nejistotu rády.

Trhy si však snad nakonec uvědomí – zřejmě s pomocí slovní a posléze i věcné intervence Evropské centrální banky –, že Řecko je již poměrně vysoce izolované od zbytku periferie eurozóny i od eurozóny jako takové. Globálně depresivní situace typu té, která nastala po pádu investiční banky Lehman Brothers v roce 2008, by se tak konat neměla.

Zato Řecko jako takové čeká další výrazné zhoršení ekonomické situace. Bez pomoci ECB bude dříve či později nuceno emitovat nějakou novou měnu, což je de facto odchod z eurozóny. Lze hovořit o blížící se ekonomické katastrofě, kterou bude těžší a těžší odvrátit s každým dalším dnem napjaté či panické situace na finančních trzích.

Myslím, že Tsipras a Varufakis, zatím spíše salónní politik a ekonom, teprve teď poznají sílu živelného trhu, jejž by – věrni své ideologii – tak rádi spoutávali.

Lukáš Kovanda je hlavní ekonom finanční skupiny Roklen.

 

Právě se děje

Další zprávy