Finanční chaos se blíží. Řecký parlament schválil referendum

ČTK ČTK
28. 6. 2015 9:28
Referendum o přijetí návrhu mezinárodních věřitelů na řešení dluhové krize se uskuteční 5. července. Pro vládní návrh hlasovalo 178 poslanců.
Řecký předseda vlády Alexis Tsipras při projevu v parlamentu.
Řecký předseda vlády Alexis Tsipras při projevu v parlamentu. | Foto: Reuters

Atény - Řecký parlament podle očekávání schválil v noci na neděli uspořádání referenda o přijetí návrhů mezinárodních věřitelů na řešení řecké dluhové krize. Uskuteční se 5. července, jak si přál řecký premiér Alexis Tsipras. Podle agentury AP tak vzniká otázka, zda Řecko může zůstat v eurozóně. Předseda Evropské Rady Donald Tusk prohlásil, že Řecko má zůstat mezi státy používající jednotnou měnu.

Pro vládní návrh referenda hlasovalo 178 poslanců, proti 120 a dva se hlasování zdrželi. Pro plebiscit o dohodě s věřiteli byla vládní radikální levice a její spojenci z řad nacionalistů a krajní pravice. Proti byli především konzervativci, socialisti a komunisti.

Premiér Tsipras v projevu k poslancům v noci na neděli vyjádřil přesvědčení, že v referendu "řecký lid řekne důrazně ne ultimátu" věřitelů.

Debata v parlamentu byla vzrušená. "Nebudu se pana Schäubleho dožadovat povolení uspořádat referendum," podotkl Tsipras k pochybnostem o smyslu referenda a s narážkou na německého ministra financí Wolfganga Schäubleho, který patřil mezi hlavní kritiky řecké neústupnosti. "S důstojností národa si nelze zahrávat," dodal řecký premiér.

Tsiprasův konzervativní předchůdce Antonis Samaras současnému šéfovi vlády vytkl, že se referendem schovává za lid, místo toho, aby rozhodl sám. Referendum navíc podle něj nemá smysl v situaci, kdy věřitelé jednání s Řeckem ukončili.

Řecko v pátek odmítlo současné podmínky požadované věřiteli a žádalo o krátké prodloužení programu současného záchranného programu pro Řecko tak, aby platil v době, kdy by se mělo referendum konat. Euroskupina ale v sobotu rozhodla o ukončení záchranného programu pro Řecko k 30. červnu.

Podle řeckého ministra financí Janise Varufakise ohrožuje odmítnutí prodloužit program o dny či týdny tak, aby se mohlo referendum uskutečnit, demokratickou důvěryhodnost euroskupiny.

Lucemburský ministr financí Pierre Gramegna řekl, že Řecko nedalo dalším členům euroskupiny jinou možnost, než hlasovat proti prodloužení záchranného programu. Náhlé oznámení referenda bez informování partnerů nejen všechny překvapilo, ale otřáslo i důvěrou v Řecko. Řecká delegace podle něj nejprve v pátek odešla uprostřed jednání a pak premiér oznámil referendum a zároveň doporučil obyvatelům, aby hlasovali proti záchrannému programu, který ještě nebyl ani dokončen.

Bankám dochází hotovost

Řecku nyní podle deníku Die Welt bezprostředně hrozí finanční chaos. Od ohlášení referenda v noci z pátku na sobotu se před bankomaty v Řecku tvoří fronty lidí, kteří si chtějí vybrat úspory, protože se obávají krachu bank, návratu k drachmě nebo zavedení kapitálových kontrol, tedy omezení výběrů a transakcí. Ty ale může zavést pouze řecká vláda, která taková opatření dosud odmítá. Podle německého listu se ale spekuluje o tom, že v pondělí zůstanou jednotlivé banky zavřené.

Některé bankovky už v částech Řecka údajně docházejí. Do sobotního odpoledne si Řekové vybrali 600 až 700 milionů eur, přičemž normálně to během celého víkendu bývá zhruba 30 milionů.

Partneři Řecka nyní mají obavu o stabilitu eurozóny. "Je nám zcela jasné, že musíme udělat všechno pro odvrácení jakéhokoli myslitelného nebezpečí nákazy," prohlásil Schäuble.

Situace by se mohla vymknout kontrole už v pondělí. "Musíme počítat s tím, že po tomto rozhodnutí Řecko v nadcházejících dnech očekávají akutní obtíže," řekl Schäuble.

Ve Frankfurtu nad Mohanem má dnes k situaci zasedat rada guvernérů Evropské centrální banky (ECB), v jejíchž rukou je podle komentářů nyní osud Řecka.

"Řecko je a má zůstat členem eurozóny," řekl Tusk. Dodal, že jedná s představiteli zemí o udržení celistvosti zóny o 19 zemích poté, co podle Reuters 18 ministrů financí jednalo v Bruselu bez svého řeckého partnera.

 

Právě se děje

Další zprávy