Bankrot? Grexit? Co bude s Řeckem? Pět pohledů na krizi

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
29. 6. 2015 14:13
Řecko zavede novou měnu a na banky budou létat dlažební kostky. Odchod z eurozóny není v řeckém zájmu. Ekonomové předpovídají blízkou budoucnost.

Praha - Po víkendovém krachu jednání mezi řeckou vládou a mezinárodními věřiteli se situace velmi výrazně posunula směrem k řeckému bankrotu. Na to reagují i samotní Řekové, kteří vzali banky útokem a o víkendu z nich mohutně vybírali peníze. Řecká vláda banky minimálně na týden zavřela a omezila pohyb peněz. Co přijde dál? Odpovědi hledají ekonomové oslovení online deníkem Aktuálně.cz (jejich názory najdete po kliknutí na úvodní obrázek).

Jaroslav Brychta: Bankrot jako světlo na konci tunelu

Jaroslav Brychta, analytik X-Trade Brokers
Jaroslav Brychta, analytik X-Trade Brokers | Foto: X-Trade Brokers

Otevřených je teď několik variant od vystoupení Řecka z eurozóny přes „podivné“ setrvání v euru s platnými kapitálovými kontrolami až po případnou dohodu s věřiteli, která by dle mého názoru stále ještě mohla nastat v případě, že by se v referendu občané vyslovili pro přijetí podmínek věřitelů.

Pokud se však země s věřiteli urychleně nedohodne, jeví se jako nejpravděpodobnější z variant vystoupení z eurozóny, přijetí drachmy, její následná devalvace proti euru a přepočet vkladů v bankách na nové drachmy tak, aby mohl bankovní sektor začít opět fungovat. To samozřejmě předpokládá default na eurový dluh, který momentálně drží převážně země eurozóny, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond.

Jakkoli bolestivá může být celá situace pro běžné Řeky, jednalo by se o mechanismus, kterým by Řecko téměř přes noc výrazně zvýšilo svou konkurenceschopnost, díky čemuž by se mohlo objevit po delší době alespoň malé světýlko na konci tunelu. Pak už bude jen na řecké vládě, jak s novou šancí naloží.

Jaroslav Brychta je hlavní analytik společnosti X-Trade Brokers.

 

Právě se děje

Další zprávy