Bankrot? Grexit? Co bude s Řeckem? Pět pohledů na krizi

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
29. 6. 2015 14:13
Řecko zavede novou měnu a na banky budou létat dlažební kostky. Odchod z eurozóny není v řeckém zájmu. Ekonomové předpovídají blízkou budoucnost.

Praha - Po víkendovém krachu jednání mezi řeckou vládou a mezinárodními věřiteli se situace velmi výrazně posunula směrem k řeckému bankrotu. Na to reagují i samotní Řekové, kteří vzali banky útokem a o víkendu z nich mohutně vybírali peníze. Řecká vláda banky minimálně na týden zavřela a omezila pohyb peněz. Co přijde dál? Odpovědi hledají ekonomové oslovení online deníkem Aktuálně.cz (jejich názory najdete po kliknutí na úvodní obrázek).

Radomír Jáč: Odchod z eurozóny není v řeckém zájmu

Foto: Generali

V těchto dnech se skutečně láme chléb, již dopředu ale bylo zřejmé, že v zásadě jsou tu dva hlavní scénáře: tím prvním je nějaká forma dohody mezi Řeckem a věřiteli, na základě které dostane Řecko prostředky, z nichž bude schopné uhradit mj. dluhy splatné v červnu a červenci. Tou druhou variantou je neschopnost nalézt dohodu a této variantě dominuje bankrot Řecka.

V obou případech lze ale jít dále do detailu. U případné dohody na ose Řecko a jeho věřitelé je otázkou, zda půjde o komplexní, trvalejší dohodu, jež bude ze strany Řecka obsahovat reformní závazky a jež bude uspokojivá pro věřitele, anebo zda půjde o dohodu provizorní, jež povede pouze ke krátkodobému řešení stávající situace, kdy Řecko musí v nejbližších týdnech hradit značné dluhové splátky. Páteční návrh ze strany věřitelů, totiž prodloužit stávající záchranný program o pět měsíců, do letošního listopadu, má rysy výše uvedeného provizoria.

Zároveň je ale pravdou, že situace je složitá: případná dohoda trvalejšího rázu musí být komplexní a obě strany jsou nyní v časových kleštích. Situace je dále komplikována avizovaným řeckým referendem: jakkoliv lze v jeho konání nalézt logiku (vláda dostane pro vyjednávání s věřiteli od obyvatel „mandát“), tak jeho načasování přichází pět minut po dvanácté.

U varianty bankrotu je pak otázkou, zda by Řecko setrvalo v eurozóně, či nikoliv. Varianta bankrotu a souběžného setrvání v eurozóně by pro Řecko nakonec měla určité pozitivní stránky. Případný odchod z eurozóny by ale pro Řeky znamenal prohloubení jeho hospodářské a finanční krize s výraznými sociálními otřesy.

Tato varianta, tedy bankrot a souběžné opuštění eura, mi přece jen připadá méně pravděpodobná než varianty ostatní, neboť prostě není v zájmu Řecka. Odchod z eurozóny by totiž neznamenal rychlé a snadné řešení stávajících těžkostí Řecka, ale naopak bezprostředně násobnou eskalaci jeho hospodářských a sociálních problémů. Pro samotnou EU je dle mého názoru varianta odchodu Řecka z eurozóny i nadále politicky nežádoucí.

Radomír Jáč je hlavní ekonom společnosti Generali Investments.

 

Právě se děje

Další zprávy