Všechen zisk na pokuty. Analytici spočítali, kolik budou automobilky stát limity CO2

Martin Přibyl Martin Přibyl
22. 1. 2020 6:03
Analytická společnost PA Consulting již pátým rokem vydává svoji detailní předpověď toho, jak se automobilky popasují s limity vypouštěného CO2, které jim předepisuje Evropská unie. Po řadě relativně optimistických let přichází ve chvíli, kdy omezení začínají platit, skutečně drsná analýza. Pokutu za přílišné emise dostanou bez výjimky všichni. A někteří odvedou unii více, než vydělají.

Loňskou analýzu PA Consulting si můžete připomenout zde. Firma vždy odhaduje prodeje jednotlivých značek a jednotlivých tříd, z čehož se snaží předpovědět budoucí situaci na trhu a s ní související průměrné emise oxidu uhličitého.

Foto: Jaguar

13. Jaguar Land Rover

Dosažené emise v roce 2018: 151,5 g/km
Odhadované flotilové emise v roce 2021: 135,0 g/km
Limit pro rok 2021: 130,6 g/km
Limit překročen o: 4,4 g/km
Odhadovaná pokuta: 93 milionů eur, 404,3 % zisku před zdaněním (EBIT) za rok 2018

Ještě před rokem byl britský koncern (kvůli nízkým objemům prodejů má vyšší hraniční hodnoty emisí než ostatní) dle PA Consulting na dobré cestě limity splnit, podle letošního odhadu se to JLR již nepovede. Pokuta je sice v absolutních číslech z těch nižších, ale automobilce se v posledních letech zcela nedaří, a tak je ve vztahu k zisku obrovská.

Klíčové plug-in hybridy a elektromobily by v případě Jaguaru Land Roveru měly v roce 2021 tvořit 13 procent prodejů, to je více než PA Consulting odhadovalo před rokem, přesto to s ohledem na rostoucí emise CO2 nebude stačit. Britové se přitom snaží: od roku 2020 by každý Jaguar nebo Land Rover měl být k dispozici s elektrifikovaným pohonným ústrojím a firma investuje do výroby elektromobilů ve Spojeném království.

 

Právě se děje

Další zprávy