Volvo už vyrábí auta i v USA. Pionýrem je sedan S60, který skoncoval s naftovými motory

Jan Matoušek Jan Matoušek
21. 6. 2018 15:04
V Charlestonu v Jižní Karolíně otevřelo Volvo svou vůbec první továrnu v USA. Při jejím slavnostním otevření švédská automobilka navíc odhalila také podobu nové generace sedanu S60. Ta z designového ani technického hlediska není překvapením - v Ženevě mělo premiéru kombi V60 a již nějakou dobu se i v českých showroomech dá koupit dvojice S90 a V90. Překvapit však může informace, že z nabídky zcela vypadnou naftové motory.

Elektrifikovaná alternativa

Volvo chce od příštího roku nabízet všechna svá nová auta už jen s nějakým typem elektrifikované jednotky. Má jít o mild-hybridy, plug-in hybridy i čisté elektromobily. Nové S60 bude zatím dostupné jako plug-in hybrid, a to hned ve dvou verzích. T6 Twin Engine nabídne kombinovaný výkon 250 kW a T8 Twin Engine bude mít dokonce kombinovaně 294 kW. Nutno podotknout, že obě hodnoty platí pro severoamerický trh, ty evropské ale podle vzoru V60 budou stejné nebo jen o něco málo nižší.

V obou případech bude mít auto pohon všech kol, a to kvůli spalovacímu motoru s přeplňováním kompresorem i turbodmychadlem vpředu a elektromotoru vzadu. Sílu elektrické jednotce dodávají lithium-iontové akumulátory s kapacitou 10,4 kWh. Jejich dobíjení bude možné přes běžnou elektrickou síť, určitou část cesty zvládne Volvo čistě na elektřinu. Vedle toho budou oba motory pracovat také v režimu Hybrid, tedy rovnováze mezi výkonem a spotřebou, nebo Power, kde bude hlavním cílem co nejvyšší výkon.

 

Právě se děje

Další zprávy