UAZ v ruské armádě skončí. Nové už se nenakupují

ČTK ČTK
7. 10. 2011 14:11
auto

Sovětský džíp UAZ, který se vyrábí od roku 1972, bude v ruské armádě nahrazen novým vozidlem.

"Dodávky těchto vozů armádě byly v zásadě ukončeny," uvedl v listu Izvestija nejmenovaný zdroj z generálního štábu. Stávající zásoby vystačí do roku 2015, dokdy by vojáci měli najít nástupce. Mezitím jsou možné nákupy jen malého množství upravených verzí původního typu, které výrobce nabízí pod názvem UAZ "Hunter" (Lovec).

Možná budou nakonec land rovery i v Ruské armádě
Možná budou nakonec land rovery i v Ruské armádě | Foto: Land Rover

Původní typ UAZ-469, po modernizaci v polovině 80. let přejmenovaný na UAZ-3151, se těšil pověsti sice hodně spartánského, ale spolehlivého vozu, schopného vypořádat se s ruskými cestami-necestami. Ruští vojáci mu láskyplně přezdívají "bobík", anebo "kůzle", snad kvůli neustálému poskakování po silnici.

Podle expertů by se měla ruská armáda poučit z amerických chyb v Iráku a Afghánistánu, kde hodně vojáků zahynulo ve svých vozech Hummer při výbuších náloží nastražených u silnice, a tak by nový ruský terénní vůz měl být opancéřovaný a vybavený zesíleným rámem, na který by se dal umístit kulomet či granátomet, přičemž by si měl zachovat schopnost přepravovat alespoň 800 kilogramů nákladu.

Vozy UAZ v minulosti zařadila do své výzbroje i československá armáda; v Česku je zvolna nahrazují vozy Land Rover Defender.

 

Právě se děje

Další zprávy