Tucet nejúspornějších kombíků se podle výrobce spokojí s 3,7 l nafty na 100 km. A co v praxi?

Tucet nejúspornějších kombíků se podle výrobce spokojí s 3,7 l nafty na 100 km. A co v praxi?
Druhým spořínkem z manažerské třídy je nový Renault Talisman Grandtour, který se na českém trhu teprve začne prodávat, ale už známe jeho technická data. Motor 1.5 dCi/81 kW má zajišťovat také spotřebu 3,7 l nafty na každých 100 km. U sedanu jsme testovali silnější motor 1.6 dCi s automatickou převodovkou EDC, který si má vystačit se 4,4 l a nejčastěji jsme jezdili asi za šest litrů.
3,7 l má v technických datech i další manažerský kombík - Volvo V60 s motorem D2, což je šestnáctistovka s maximálním výkonem 88 kW. Zkoušeli jsme silnější dvoulitr D3, který podle výrobce upije z nádrže na každých 100 m 3,9 l nafty. Takové spotřeby jsme ale na širších než standardních pneumatikách nedosáhli ani při ustálené rychlosti 90 km/h. Průměrná spotřeba přesahovala sedm litrů.
Stejnou hodnotu spotřeby jako Superb Combi GreenLine, tedy 3,7 l, má i nejúspornější Octavia Combi. Ta se totiž v Česku v ekologické variantě GreenLine nenabízí, a tak si šetřílci musejí vystačit s verzí 1.6 TDI/66 kW. Tu jsme zatím nezkoušeli.
Spotřeby 3,7 l dosahuje i malý kříženec kombíku a poloterénního auta - Peugeot 2008. Měla by platit pro všechny verze motoru 1.6 BlueHDI. Na snímku už vidíte auto po modernizaci, které teprve budeme testovat - a to v nejbližších dnech.
Foto: Ondřej Běhal
Ondřej Běhal
10. 5. 2016 17:51
Připravili jsme fotogalerii dvanácti aktuálně nejúspornějších kombíků na českém trhu. Brali jsme v úvahu pouze auta s naftovým motorem, nikoli hybridy nebo plug-in hybridy, které částečně jezdí na elektřinu, ale kvůli vysoké ceně je o ně minimální zájem. Auta jsme vybrali podle spotřeby udávané výrobci, ale přidáváme naše zkušenosti z reálného provozu u těch vozů, které jsme testovali.

Přehled všech verzí nových kombíků s výrobcem udávanou spotřebou do 4 litrů nafty na 100 km a cenou do půl milionu korun naleznete zde

 

Právě se děje

Další zprávy