Škoda má poprvé v octavii malý tříválcový motor. Zdražila sportovní verzi RS a terénního Scouta

Radek Pecák Radek Pecák, Ondřej Běhal
18. 4. 2016 17:31
Škoda od poloviny dubna mírně zdražila modely Octavia RS, Octavia Scout, Rapid a Superb, naopak model Fabia s kratší verzí karosérie se teď nabízí o tisícikorunu levněji. Ceníky obsahují navíc i některé nové položky. Například u běžných verzí Škody Octavia si zájemci poprvé budou moci dokoupit nastavitelné tlumiče. Nepříjemností je zdražení příplatkové prodloužené záruky z tisíce korun na dvojnásobek.
Škoda opět hýbala s cenami svých vozů.
Škoda opět hýbala s cenami svých vozů. | Foto: Jakub Plíhal

Automobilka Škoda od dnešního dne mění některé ceníky svých vozů. Týkají se všech dosud nabízených modelů  - tedy Rapid, Octavia, Fabia, Yeti, Superb i Citigo.

Základní cena Octavie zůstala stejná (354 900 Kč) ve verzi s benzinovým čtyřválcovým motorem 1,2 a výkonem 63 kW. Měnil se však ceník v případě druhé nejslabší benzinové varianty. Čtyřválec 1,2 TSI nahrazuje tříválcový turbomotor 1,0 l. Ten může být spojen jak s manuální, tak i automatickou převodovkou.

Novinka má vyšší maximální výkon (85 kW oproti 81 kW u čtyřválce), lepší zrychlení a hlavně o čtyři desetiny litru nižší spotřebu na sto kilometrů v kombinovaném režimu. Měla by být jen 4,5 litru. Cena se naopak zvýšila. Zatímco v loňském roce se zmíněná Octavia s motorem 1,2 TSI (81 kW) se základním stupněm výbavy Active prodávala za 390 900, nyní cenovka verze 1.0 TSI obsahuje o pět tisíc korun vyšší sumu.

Porovnání Octavie Combi 1.0 TSI s konkurenty

Porovnali jsme Škodu Octavia Combi s novým benzinovým turbomotorem 1.0 TSI/85 kW s konkurenčními kombíky Ford Focus kombi a Kia cee´d SW poháněnými také litrovými tříválcovými motory. Podívejte se zde.

Zdroj: Ondřej Běhal

Motor 1.0 TSI/85 kW, který slaví premiéru pod kapotou Škody Octavia, už jsme testovali u Volkswagenu Golf. Recenzi si můžete přečíst zde. O tom, že chce Škoda novou pohonnou jednotku prodávat u Octavie ve velkém, svědčí i fakt, že ji zařadila jako nejlevnější verzi do akční nabídky Fresh. Dobře vybavené auto obsahující například litá šestnáctipalcová kola, vyhřívaná přední sedadla nebo parkovacími senzory se prodává za 432 900 korun.

Některá auta v nabídce Škody Auto na českém trhu jsou nyní mírně levnější, a jiná naopak dražší. Například 237 900 Kč je nová základní cena modelu Fabia. Cenovka obsahuje o dva tisíce korun nižší cenu než dosud. Sleva je však jen pro variantu hatchback s nejslabším litrovým tříválcem (44 kW). Cena kombi verze, pro kterou se tento agregát nenabízí, zůstala na stejné úrovni. 

Základní cena modelu Rapid je od nynějška v případě karosářské varianty liftback 314 900, což znamená  zdražení přesně o tisícikorunu. 309 900 Kč je pak nová nejnižší cena Rapidu ve verzi spaceback. I v tomto případě se jedná o tisícovku více než dosud.

Nezávislé recenze nových škodovek

Podrobné testy všech vozů Škoda aktuálně prodávaných na českém trhu, ale i většiny konkurenčních modelů, si můžete přečíst zde.

Zdroj: Ondřej Běhal

Nejméně 615 900 si musí nyní zákazníci připravit při objednání modelu Superb. Dosud byl k mání o tisíc korun levněji. O tisícovku víc zaplatí ode dneška také zájemci o sportovně laděnou Octavii RS a terénní Octavii Scout.

Mírně se upravovaly seznamy prvků v jednotlivých výbavových verzích, rozšířila se rovněž nabídka příplatkových prvků. Zajímavou možností je teď montáž adaptivního podvozku do běžných verzí Octavie. Řidič si může navolit komfortní, nebo naopak sportovní charakter podvozku. Týká se to ale jen nejdražších stupňů výbavy. Stojí 25 000 Kč. Nepatrně více se teď připlácí za některé prvky, například automatická dvouzónová klimatizace stojí teď místo rovných 18 tisíc o stokorunu více. Stejný nárůst ceny se týká i parkovací kamery.

Příplatková pětiletá záruka s omezením na 100 000 kilometrů, která dosud stála bez koruny tisíc korun, vyjde teď na rovné 2 tisíce. Nově si ji ale mohou přikoupit i firemní zákazníci, nejen privátní klientela jako dosud. Firmy nepochybně uvítají novou možnost spojení motoru spalujícího zemní plyn také s automatickou převodovkou.

 

Právě se děje

Další zprávy