Papež František dostal elektromobil. Podívejte se, v jakých autech se vozí a vozila hlava církve

Jan Markovič Jan Markovič
13. 6. 2017 12:58
Papežové jezdili v těžkých obrněných autech, nyní hlava katolické církve hledá vozy co nejekologičtější. Tomu odpovídá i poslední automobil, který dostala. Papež František se bude po Vatikánu odteď pohybovat v elektromobilu Opel Ampera-e. Nejmenší stát světa má a měl ve svém vozovém parku celou řadu dalších aut. Prohlédněte si výběr těch nejzajímavějších.
Foto: archiv

Francisco motors popemobile

Papamobil byl postaven pouze za účelem návštěvy Jana Pavla II na Filipínách v roce 1995. Vyrobila ho tamní automobilka Francisco motors. Obrněný vůz dnes objíždí tamní kostely, aby si ho mohli prohlédnout všichni věřící.

Foto: archiv

Range Rover

Při cestě do Velké Británie muselo papeže vozit samozřejmě tradiční britské auto. Ideálem byl luxusní off-road, předchůdce dnešních velkých SUV Range Rover.

Foto: archiv

Mercedes-Benz 600 Pullman Landaulet

Ačkoliv s touto limuzínou jezdili i diktátoři, jako byl Idi Amin nebo Saddám Husajn, v otevřené verzi Laundaulet sloužila i Svatému stolci. Díky stahovací střeše bylo na papeže dobře vidět.

Foto: archiv

Lincoln Continental

Papež ale jezdil i vozy americké provenience. Konkrétně si mohl užívat tento Lincoln Continental z roku 1964. Podobný vozil americké prezidenty.

 

Právě se děje

Další zprávy