Škoda Octavia už není nejoblíbenější auto v Česku. Emise výrazně hýbou prodeji

Jan Matoušek Jan Matoušek
18. 12. 2018 6:02
Český trh s novými automobily nadále padá. Přechod výrobců na emisní normu Euro 6.2 znamenal u některých výraznou redukci nabízených variant, což se podepsalo na celkových prodejních číslech. Existuje dokonce vysoká pravděpodobnost, že poprvé od roku 2014 se neprodá více aut než v roce minulém. Z pozice jedničky mezi modely navíc v listopadu spadla Škoda Octavia.

Celkový žebříček prodejů nových automobilů na českém trhu najdete zde.

Foto: Eva Srpová

Pořadí modelů - listopad 2018

Vedle meziročního úbytku registrací lze v listopadových statistikách zaznamenat ještě jeden zajímavý fenomén - tradiční lídr Škoda Octavia není nejprodávanějším autem na českém trhu (letos se tak stalo již v srpnu, kdy začínala modernizovaná Fabia). Důvodů může být více, jedním z nich je ale téměř jistě pouze postupné obnovování nabídky verzí, homologovaných dle nové evropské normy. Spolu s tím se liftback nebo kombi dočkaly i zdražení - v průběhu října o 9 až 24 tisíc korun (více jsme o vyšších cenách psali zde).

Novou modelovou jedničkou se tak v listopadu stala menší Fabia, která zaznamenala dokonce meziroční nárůst registrací o necelých 4,5 procenta. To může mít souvislost s nedávnou modernizací (test čtěte tady). Již zmíněná Octavia klesla na druhé místo, když zaznamenala pokles prodejů o 28 procent. Naopak velké SUV Kodiaq si meziročně polepšilo o 125 procent.

Z elitní patnáctky nejprodávanějších modelů stojí za zmínku o polovinu nižší prodeje Volkswagenu Golf, téměř čtvrtinový pád Nissanu Qashqai a naopak 75procentní růst Dacie Sandero. Kompletní žebříček najdete na dalším slidu.

 

Právě se děje

Další zprávy