Kompaktní auta, která šetří peněženku. Přehled nejúspornějších vozů ve třídě Octavie

Jan Matoušek Jan Matoušek
30. 3. 2022 6:02
Ceny benzinu, nafty i stlačeného zemního plynu letí v posledních týdnech strmě vzhůru, nízká spotřeba paliva se tak může při nákupu nového auta stát ještě větším faktorem než kdy jindy. Redakce Aktuálně.cz sestavila žebříček nejúspornějších kompaktních hatchbacků a liftbacků na českém trhu. Žebříček je sestavený podle nákladů na palivo na kilometr jízdy.

V následujícím přehledu jsou zahrnuty automobily s benzinovým i naftovým motorem, a to včetně mildhybridů, a také plnohodnotné hybridy. Tentokrát nebyly do přehledu zahrnuty plug-in hybridy a elektromobily. Při přepočtech nákladů na kilometr platí cena 44,60 koruny za litr benzinu a 47,29 koruny za litr nafty, jak uvádí specializovaný web mBenzin.cz. Průměrná cena za kilogram CNG je podle webu CNG.cz aktuálně 59,96 koruny, což z přehledu vyřadilo jinak úsporné modely koncernu VW právě na stlačený zemní plyn.

Foto: Audi

Audi A3 Sportback 35 TDI - 2,03 Kč/km

Ani prémiová auta nemusí nutně znamenat díru do peněženky, tedy minimálně s přihlédnutím k tankování. Dokazuje to alespoň Audi A3 Sportback ve verzi 35 TDI se 110kW turbodieselem a manuální převodovkou má, stejně jako několik dalších modelů, průměrnou spotřebu 4,3 l/100 km. Vyjádřeno na kilometrové náklady tak stojí A3 2,03 koruny. Nejúspornější benzinová verze vychází na 2,28 koruny na kilometr. Pořád ale existuje pořizovací cena, naftový model přijde nejméně na 836 900 korun, benzinový mildhybrid i s dvouspojkovým automatem na 745 900 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy