Nejdražší i nejbizarnější trabant na světě. Unikátní "bakeliťáci" z Berlína

Tímto to všechno začalo - Trabant P50.
Hned u vstupu do muzea vás uvítá Trabant 601 naaranžovaný tak, jako by projížděl Berlínskou zdí. Není to náhoda, pokud ke zbytkům zdi zavítáte, velice podobnou malbu v jedné její části skutečně najdete. Nechybí počítadlo vyrobených kusů, které se nakonec zastavilo na více než třech milionech kusů.
Nejen u policie, ale také armády jste se v minulosti mohli s trabanty setkat. Vojenská verze dostala označení Kübelwagen a vyznačovala se tím, že sice měla přední část z typu 601, ale střední a zadní část z oceli. K tomu plátěnou střechu a chybějící dveře, které tedy u tohoto konkrétního auta byly dodatečně namontované, ale lze je alespoň z auta zase odmontovat. Šedá barva je přitom prý původní, auto má za sebou kompletní renovaci.
Na konci 80. let Trabant zkoušel přeřadit na vyšší rychlostní stupeň a konečně se rozhoupal k náhradě dvoutaktu za čtyřtakt, v tomto případě z produkce Volkswagenu. Vznikl Trabant 1.1 s upravenou maskou nebo interiérem, úspěchu se ale nedočkal. Po otevření východoněmeckého trhu nemohl konkurovat západním modelům, zůstal tak dnes spíše úsměvnou raritou. Konkrétně toto auto je ale podle muzea vůbec prvním vyrobeným Trabantem 1.1 z listopadu 1988, sériová produkce přitom začala až v květnu 1990, aby v dubnu 1991 skončila.
I toto je trabant, respektive auto využívající základ a komponenty dvoutaktního nestora. Automobilka z Cvikova a karosárna v Halle takto postavily zmenšené repliky bojového obrněnce SPW 152 pro předvojenský výcvik mladých studentů. Do třínápravového auta se kromě řidiče vejde dalších šest až osm lidí.
Foto: Jan Matoušek
Jan Matoušek Jan Matoušek
18. 10. 2023 6:02
Jen několik stovek metrů od slavného Checkpointu Charlie, tedy místa přechodu ze západního do východního Berlína, je poněkud příznačně muzeum trabantů. Aut z duroplastu, která se stala symbolem života v NDR a nakonec i pádu Berlínské zdi. Co do velikosti sice expozice pompéznosti muzea ve Cvikově nedosahuje, i tak je ale na co se dívat.

Jak to vypadá v muzeu věnovaném trabatům přímo v jejich rodišti ve Cvikově, najdete zde.

 

Právě se děje

Další zprávy