Motoristické jistoty 2023: co nás čeká a nemine v novém roce

Jakub Stehlík Jakub Stehlík
30. 12. 2022 6:08
Postaru se žít nedá, jak ostatně říkával i jeden z bývalých prezidentů naší země. V následujících dvanácti měsících roku 2023 proto čekají na motoristy některé novinky a změny, které ovlivní jejich každodenní život. Přinášíme přehled těch nejdůležitějších.
Foto: Martin Frei

Nejisté ceny paliv, téměř jistě drahá elektřina

Současné ceny benzinu a nafty na čerpacích stanicích dosáhly předválečné úrovně. Dokonce ani nedávný cenový strop pro ruskou ropu a následný demonstrativní zákaz vývozu této suroviny podepsaný samotným Putinem s nimi významně nepohnuly. Analytici se vesměs shodují, že hlavním důvodem současných nízkých cen byl až dosud malý zájem o ropu v lidnaté Číně, kde zavedenými proticovidovými opatřeními klesla poptávka soukromníků i podniků. Většinu restrikcí ale čínský režim nedávno zrušil, a lze proto očekávat, že se stoupající poptávkou půjde nahoru i cena ropy. Cenový šok, který si prožila Evropa v souvislosti s válkou na Ukrajině tento rok, by se však opakovat neměl.

Zlevňování se však s největší pravděpodobností netýká elektřiny, jejíž nedostatek v Evropě nelze vyřešit ze dne na den. Pokud zůstane drahý plyn a v Německu nebude foukat vítr, současné našponované ceny patrně ještě dlouho vydrží. To je nepříjemná zpráva pro majitele elektromobilů, kterým letos stoupla cena dobíjení o desítky procent.

 

Právě se děje

Další zprávy