Vyzkoušeli jsme si obytný mercedes. Přespí v něm pět lidí a jezdí jako osobák. Konkurentů moc nemá

Jiří Kaloč
1. 7. 2018 14:22
Benátský kupec Marco Polo podnikl ve 13. století neuvěřitelnou cestu z Itálie do Číny a na základě tohoto putování napsal knihu, která je považována za nejstarší svědectví o Asii. Jeho jméno je dnes symbolem objevování. A tak byl podle něj pojmenován kráter na odvrácené straně Měsíce, letiště v Benátkách, brazilský autobus nebo jeden německý obytný automobil. Dům na kolech se jménem slavného cestovatele má Mercedes v nabídce již od roku 1997. Poslední verzi představuje model s dodatkovým jménem Horizon. Je určen pro cestovatele, kteří raději večer zajdou do restaurace a k přenocování nepotřebují více než kvalitní postel. Zároveň jsou zvyklí na cestování v plném komfortu osobního auta.

Cestování skoro první třídou

A právě luxusní Horizon jsme měli k dispozici na cestu po chorvatské Istrii, konkrétně v provedení 250d 4Matic 7G-Tronic Plus. To znamenalo, že pod kapotou byl přeplňovaný naftový čtyřválec 2,2 litru o výkonu 140 kW, který svůj točivý moment přenášel prostřednictvím sedmistupňové automatické převodovky na všechna čtyři kola. Mimochodem, ve spojením s touto převodovkou se pohon všech kol 4Matic dodává pro všechny turbodiesely od výkonu 100 kW až po 140 kW. U verze 250d je součástí standardní výbavy.

Motor s dvěma turbodmychadly se vyznačuje kultivovaným během a skvělým odhlučněním. Při jízdě o něm prakticky nevíte, jen vnímáte jeho dostatečnou sílu a přiměřenou dynamiku, neboť si dobře rozumí i s nabízeným automatem. Pokud je to potřeba, lze aktivovat i krátkodobé zvýšení výkonu prostřednictvím voliče Agility Select s režimy: C (komfort), S (Sport) a M (Manual).

 

Právě se děje

Další zprávy